Communicatie bij crisis met voedsel verloopt nu via speciaal platform, TuinbouwAlert

Organisaties in groente en fruit slaan handen ineen

Zes organisaties uit de groente en fruit hebben een platform gelanceerd dat dienst moet gaan doen als er een zich een crisis in voedselveiligheid voordoet. De communicatie zal dan via . verlopen.

Het platform is een initiatief van het CBL, GroentenFruit Huis, LTO Glaskracht Nederland, LTO Nederland, NFO en Plantum. Zij werken al langer samen aan beheersen van risico’s en crises in de voedingstuinbouw.

Schade beperken

Incidenten en crises met groente en fruit raken vaak meerdere ketenschakels. De zes organisaties brengen hun kennis van crisiscommunicatie samen in een zogenoemd kernteam Risico- en crisismanagement voedingstuinbouw. Ze willen daarmee de schade beperken in de productie en verkoop van groente en fruit als er zich een crisis voordoet.

Ook verstrekken ze informatiemateriaal om de bewustwording en beheersing van risico’s met voedselveiligheid te versterken. Dit omvat een instructievideo en poster over microbiologische gevaren, de besmettingsbronnen en voorname beheersmaatregelen. Er zijn checklists voor situaties met neerslag na chemische incidenten (zoals grote branden) in de regio, voor wat te doen bij een recall en voor het opstellen van een bedrijfseigen crisisdraaiboek.

Droogzwewnmmen 

Bedrijven die met een eigen crisisteam een oefening willen doen, kunnen voor tips en een oefenscenario voor een crisissimulatie bij GroentenFruit Huis terecht. Deze organisatie verzorgt de coördinatie van het kernteam.

Ondernemers kunnen situaties en risico&;s die de voedselveiligheid bij groente en fruit of de plantgezondheid van (teelt van) die producten op het spel zetten doorgeven aan het kernteam via het Meldpunt op www.TuinbouwAlert.nl.

Op de site staat ook het informatiemateriaal, dat verder wordt verspreid via de deelnemende brancheverenigingen.

Beter bewust 

De afgelopen periode werkte het kernteam met het project ‘Investeren in veiligheidscultuur en incidentsimulatie’ aan meer bewustzijn in de sector over risico’s met microbiologische besmettingen. Groente en fruit zijn gezond, maar kunnen bron van voedselinfecties zijn.

Incidenten wereldwijd laten zien dat dan de impact groot kan zijn, met veel zieken en soms ook dodelijke afloop. Ondernemers moeten continu het besef hebben dat ook een geringe besmetting met virussen, bacteriën of schimmels een doorwerking heeft in de keten.

Foto: Nicoleta Ifrim-Ionescu

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie