[Gastblog door Laurien ten Hove van Blue Billywig in het kader van het Online Video Event 2016]
Het team van Blue Billywig schreef eerder een blog over video optimaliseren. Daarin stonden zij stil bij de verschillende data die je verzamelt en wat deze data je verteld.
Conclusie was dat door beter en vaker onze video’s te analyseren kunnen we leren hoe we doelstellingen kunnen behalen.
Het team van Blue Billywig geeft je daarom vier stappen waarmee je video analyse kan uitvoeren.
Stap 1. Stel je doel vast
Je voert analyses uit om te meten of je je gestelde doelen hebt behaald. Zonder een doelstelling zijn de analytics dus niet erg zinvol. Om een doel vast te stellen is het belangrijk om te weten waar je de video voor gaat gebruiken. Dient je video als e-learning of wil je jouw klanttevredenheid verhogen? Of wil je jouw video juist inzetten om je conversie te verhogen?
Op basis van wat je wilt bereiken met je video kan je dus een concreet doel opstellen. Zo kan je straks aan de hand van de analytics kijken of jouw video een succes is. Je doel niet meteen bereikt? Geen zorgen, ook dan geven de analytics je handvatten om deze te verbeteren.
Stap 2. Beschrijf interne en externe factoren
Kant-en-klare conclusies zijn niet vinden bij de standaard analytics. Daarom is het juist belangrijk om een goed beeld te krijgen van interne en externe factoren die een rol kunnen spelen bij het slagen van de video.
De interne factoren zijn beïnvloedbaar, denk aan communicatiekanalen, budget, timing en naamsbekendheid van het bedrijf. Het behalen van de doelstelling is voor een groot deel afhankelijk van deze factoren. Het leuke hiervan is dat je ze zelf bij kan stellen naar aanleiding van de analytics.
Externe factoren zijn factoren waar je zelf helaas weinig aan kan veranderen. Denk hierbij bijvoorbeeld de omvang van de doelgroep, recente gebeurtenissen, concurrentie, ontwikkelingen in de branche en de huidige videostrategie.
Daar tegenover staat wel dat je jouw meest creatieve denkvermogen los kan laten op de vraag hoe jij het beste kan inspelen op deze externe factoren. Denk niet alleen in bedreigingen, maar vooral ook in kansen. Vragen die hier gesteld kunnen worden zijn: Hoe zorg je ervoor dat je kijker langer geboeid blijft? Hoe geef je de kijker de mogelijkheid om betrokken te zijn? Wat is de call-to-action die bij jouw video (en jouw doelstelling) past?
Heb je bijvoorbeeld een doelgroep van 100 mensen? Dan is het niet reëel zijn om ook 100 kijkers te verwachten. Je kan er dan voor kiezen om je doelgroep uit te breiden, of om je doelen bij te stellen. Zo kunnen interne en externe factoren je helpen om reële doelstellingen te bepalen en om je doelstelling te behalen.
Stap 3. Lees de analytics in de juiste context
Nu is het tijd om te kijken of je doel behaald is en nog interessanter, waarom je doel wel of juist niet behaald is. Door de cijfers (bijvoorbeeld het uitkijkpercentage, de betrokkenheid en het aantal kijkers) naast de interne en externe factoren te leggen, kun je verbanden leggen. Deze verbanden moeten jou uiteindelijk vertellen waarom je doel wel of niet behaald is.
Bijvoorbeeld: je wilt een doelgroep van 65+-ers bereiken met een video over uitjes. Als de video een week gepubliceerd is, zie je in de statistieken dat de video 175 keer bekeken is met een uitkijkpercentage van 8%. Wat een tegenvaller! Achteraf ga je je strategie na en ontdek je dat
Twitter niet het meest ideale kanaal was voor een video van vijf minuten. Ook kom je erachter dat jouw doelgroep zich vooral op Facebook bevindt en dat je misschien toch in de eerste tien seconden iets beter had kunnen omschrijven waar jouw video over gaat.
Stap 4. Optimaliseer je gegevens gestuurd
De verkregen data kun je nu gaan omzetten in acties. Het is immers wel de bedoeling dat er daadwerkelijk iets met je bevindingen gebeurt. Op basis van de data kan je een goede indicatie maken van de sterke en zwakke punten van de video. In plaats van willekeurig en op gevoel te proberen om de videostrategie te verbeteren, kan je nu aan de hand van data bewust werken aan een betere strategie. Enkele voorbeelden waar je aan kan denken bij optimalisatie van video zijn:
- Titel en introductie (Creëert de introductie de juiste verwachting?)
- Lengte van een video (Zorg dat informatie relevant is)
- Content (Probeer eens iets met humor of emotie)
- Calls-to-action (Wellicht kan je er wat toevoegen)
- Mogelijkheid tot betrokkenheid (voeg interactie toe)
- Bereik van de video (varieer met communicatiekanalen en zorg voor betere SEO),
- Budget (Misschien is jou Iphone video toch niet helemaal geschikt)
Terug naar stap 1. Doel(en) vaststellen
De optimalisatie geeft je nu een goede basis om het doel eventueel bij te stellen en de stappen opnieuw te doorlopen. Op deze manier zorg je dat steeds het meeste uit online video blijft halen.
Op 9 juni 2016 organiseert Adfo Groep samen met founding partner Blue Billywig de derde editie van het Online Video Event.
Tot en met 19 mei gelden de early bird prijzen en betalen abonnees van Adfo Groep €249,-
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!