Shell bouwt 4 waterstoftankstations in Nederland... en 2300 benzinestations in China

De duurzame stapjes die het olie- en gasconcern hier zet, vallen in het niet bij de 'oppompen tot de laatste druppel-strategie'.

Flickr

Shell bouwt mee aan een netwerk van waterstofstations in Nederland. Het olie- en gasconcern begint met het aanleggen van vier Shell-stations waar dit mogelijk is: twee in de regio Amsterdam, een in Den Haag en een in het Drentse Pesse. Het is de bedoeling dat er uiterlijk begin 2020 waterstof op deze stations verkrijgbaar is.

'We werken al aan een netwerk van snellaadpunten in Nederland, en nu zijn we ook betrokken bij de aanleg van een netwerk van waterstofstations', benadrukt topvrouw Marjan van Loon van Shell Nederland. Zij rijdt zelf ook in een waterstofauto.

Verdrievoudigen in China

De duurzame stap richting waterstof lijkt symboolpolitiek, want tegelijkertijd plant Shell fors meer tankstations in China. Shell (topman Van Beurden verkondigde in 2016 de weinig groene boodschap dat hij olie tot de laatste druppel omhoog wil pompen), wil flink groeien op de tankstationmarkt in China. Het olie- en gasconcern is van plan om zijn pompentotaal in het Aziatische land tegen 2025 bijna verdrievoudigd te hebben tot 3500 stuks. Dat heeft Shell-bestuurder John Abbott gezegd in een interview in Peking met zakenkrant 21st Century Business Herald.

Shell runt nu nog ongeveer 1300 tankstations in China. Daarmee is het concern de grootste buitenlandse speler in termen van marktaandeel.

Restproduct: water

Ondanks de fossiele bedoelingen van Shell in Azië, geeft het hoog op over de vele voordelen aan rijden op waterstof. Volgens Shell heeft een auto daarmee een groot bereik en het enige restproduct is waterdamp uit de uitlaat. Deze manier van rijden draagt dus bij aan een betere luchtkwaliteit. Ook is het mogelijk de waterstof te produceren met behulp van duurzame energiebronnen zoals wind- of zonne-energie.

De waterstofstations van Shell maken onderdeel uit van het internationale waterstofproject H2Benelux. Dit betreft meerdere stations in België, Nederland en Luxemburg. De overheden van die landen leveren door middel van subsidies eveneens een bijdrage.

Ook in Duitsland timmert Shell aan de weg. Hier werken bedrijven samen met de overheid aan een netwerk van vierhonderd waterstofstations tegen eind 2023, waarvan er 230 van Shell zullen zijn. Volgens Shell bestaan er in het Verenigd Koninkrijk, Canada en Californië eveneens samenwerkingen op dit vlak.

 

Bron: ANP

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie