Door: Chris Onsman
Reclames zoals de Bertolli familie die zogenaamd allerlei authentieke recepten voor je bedenkt vanuit Italië, de Knorr chef die kant en klaar maaltijden bereid alsof ze uit een sterrenkeuken komen ipv de fabriek. Om maar te zwijgen over alles wat nagesynchroniseerd is. De meeste merken en ook veel reclamemakers willen puur en alleen verkopen. Efficiëntie is nou eenmaal belangrijker dan creativiteit. Knorr is niet voor niets marktleider. Toch denk ik dat reclame niet zo stompzinnig hoeft te zijn. Merken en vooral reclamebureaus hoeven alleen een beetje verantwoordelijkheidsgevoel te tonen.
Als ik kijk naar mijn generatie creatieven dan zie ik talenten die niks liever doen dan spannend werk maken dat een lach tovert op iemands gezicht. Werk maken vanuit de kracht van producten, inzichten gebruiken vanuit hun empathisch vermogen. Niet om de mensen te slim af te zijn maar om ze voor zich te winnen. Ik geloof niet meer in de irritatie waar ons vak mee wordt geassocieerd. Ik hoop dat de volgende generatie reclamemakers er een is met verantwoordelijkheidsgevoel. Een generatie die meer wil dan alleen one-night-stands. Een generatie die nog gelooft in de liefde.
Hoe naïef het ook klinkt, ik denk dat ze bestaan. Mensen die van merken houden. Ik ken er in ieder geval 1 en dat ben ikzelf. Ik kan verliefd worden op een pakje boter als ik kijk naar de reclames van Lurpak, ik vind Calvé prachtig omdat ik er letterlijk groot mee ben geworden. Ik hou van de kerstcampagne van Harvey Nichols want ik geef inderdaad het liefst geld uit aan mijzelf. Deze merken begrijpen mij zonder te doen alsof ik een complete imbeciel ben. Dat is nog eens échte reclame! Reclame gebaseerd op echte associaties die mensen hebben met een product. Wat ik associeer met merken als Knorr, Bertolli en het gemiddelde schoonmaakmiddel is pure geestelijke en intellectuele mishandeling.
Ik hoop dat de nieuwe generatie creatieven kritisch durft te kijken naar zijn eigen werk en zich af vraagt of ze dit wel kunnen maken? De moderne creatief moet tegen de klant durven in te gaan als die weer onzin uit wil kramen. Merken zijn inderdaad commerciële organisaties die meestal gewoon winst willen maken, maar dat kan dus ook op een verantwoordelijke manier. Het is aan ons om ze die kant op te sturen.
Begrijp me niet verkeerd ik ben helemaal voor de vrije markt, materialisme en winst maken vind ik ook prima. Ik voel mij alleen wel verantwoordelijk voor wat er uit mijn hoofd komt en de bijbehorende gevolgen. Misschien wordt het eens tijd voor wat beroepsethiek in het reclamevak. De Zaak van Vertrouwen is al op de goede weg. Laten we ook meteen een nieuwe vakprijs in het leven roepen. Voor de meest intellectueel beledigende reclame.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!