Hanneke Faber weet, net als ondergetekende, nog dat Nederland ooit verzuild was. Echt verzuild. Een gereformeerde, een hervormde en een katholieke bakker in het dorp. En iedereen had zijn eigen publiek. Je wist precies waar je omzetgrens lag, namelijk bij het aantal gelijkgestemde gelovigen in het dorp.
In de jaren zeventig en tachtig werd, met succes, die verzuiling te lijf gegaan. Maar zie: met Hanneke Faber aan het roer van Unilevers merken, zijn we een nieuwe verzuiling in gerommeld. Niet zozeer een religieuze verzuiling, maar wel een politieke. Veel Unilever-merken hebben, eerst in de Verenigde Staten en inmiddels ook elders in de wereld, politieke kleur bekend. Hoe Hanneke Faber - dochter van wijlen Mient-Jan Faber, die ooit de massale demonstraties tegen kernwapens in de jaren tachtig leidde – redeneert, konden we afgelopen weekend lezen in het Financieele Dagblad.
Activistische merken
Wie geen abonnee is, mag het met de samenvatting doen. De merken met een sterke purpose, merken die ‘kleur’ bekennen, groeien harder dan andere merken. Die kleur die ze bekennen, is inmiddels steeds vaker een politieke kleur. Niet toevallig de politieke kleur van de marketeers en het management van de merken, maar niet noodzakelijk de politieke kleur van de consumenten.
Mark Ritson, geen onbekende van Adformatie, vindt iets van Hanneke Faber. Lees vooral zijn stuk en zijn argumenten. Hij raadt met zoveel woorden Unilever het pad van politiek activisme af.
In het verleden heeft marketing uit de stal van Unilever de toon gezet voor het marketingvak als geheel. De kans is dus heel groot dat veel marketeers, ook in Nederland, de visie van Faber overnemen. Dan wordt het dus druk met merken die zich uitspreken. Maar waarover wil of moet je je als merk uitspreken? Als contentmarketeer geloof ik dat het inhoud geven aan je merk tot bijzondere resultaten kan leiden. Maar die inhoud zoeken we meer in relevantie op jouw domein.
Politiek ijsje
Ben & Jerry’s – u weet wel, van dat lekkere ijs dat helaas als neveneffect heeft in de Verenigde Staten dat het probleem obesitas eerder verergert dan vermindert – is weer terug naar zijn politieke roots. Een ijsmerk dat voor honderd procent de politieke kant heeft gekozen van het wat extremere deel van de Democratische partij. De Republikeinen hoeven ze niet als klant bij Ben & Jerry’s, zegt Faber tussen de regels door. Je moet partij kiezen, en als er dan genoeg mensen zijn die jouw politiek activisme delen, heb je ook echte fans. Dat de rest zich rot voelt als ze zin hebben in jouw ijsje, maakt Faber dan niet uit. Het is niet de wereld van inclusiviteit, maar de wereld van het eigen gelijk.
Net als in de jeugdjaren dus van Hanneke Faber, toen de lokale ondernemers kleur moesten bekennen en daarmee zeker wisten welk marktaandeel ze hadden.
Marktonderzoek naar meningen
Merken die inhoud willen creëren rondom hun merk, mogen wat mij betreft nog wel even nadenken voordat ze de keuze maken voor de politieke hobby’s van de marketeers. Je kunt ook niet uitsluiten, en nu wordt het een beetje cynisch, dat je als merk marktonderzoek doet naar meningen die goed liggen. Daar ga je je dan achter scharen. Dan wordt de purpose dus een honderd procent commercieel idee.
Beste marketeers, doe de samenleving een lol. Zoek het eerst bij de inhoud van jouw markt, jouw domein, jouw producten, de relevantie in het leven van je klanten. Voeg daar inhoud toe.
Wees daarnaast gewoon goed. Zorg goed voor je medewerkers, het milieu en je klanten. Wees een beetje aardig. Maar bedenk vooral dat je slechts een merk bent. Een ijsjesmerk, een wasmiddel, een zak chips.
Mijn voorspelling: de consument zal héél snel moe worden van alle merken die politiek willen bedrijven. Het laatste wat je als consument wil, is op verjaardagen gesprekken voeren over een ijsje omdat het van de verkeerde politieke partij is.
Reacties:
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!
Zegt de ene brand manager van Unilever tegen de ander: "Welke purpose doe jij dit jaar"? "Die van mij heeft z'n beste tijd gehad". Een hele dunne laag vernis rond het merk dus
Maar zoals de door Aart geciteerde Mart Ritson al zegt. Purpose? Als je echt purposefull wilt zijn, betaal dan belastingen. Maar beter is het open kaart te spelen over de 'goede' dingen die je binnen je domein doet. Bar weinig waarschijnlijk, want daar houden aandeelhouders niet van. Maar zég dat dan. Dat snappen we allemaal en is eerlijk.