Communicatiewetenschap Radboud Universiteit scoort onvoldoendes

De bacheloropleiding Communicatiewetenschap aan de Radboud Universiteit scoort een onvoldoende. Dat blijkt uit onderzoek van NVAO, de organisatie die de opleidingen accrediteert. Ook op het onderzoeksklimaat in de masteropleiding van de Nijmeegse Universiteit is de commissie kritisch.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

De NVAO onderzocht in 2012 zowel de master- als de bacheloropleiding van de Radboud Universiteit. Deze laatste kreeg het predicaat onvoldoende, vanwege de toetsing en eindkwalificaties.

De commissie vond dat ‘de collectieve aard van de eindopdracht onvoldoende blijk geeft van het individuele niveau van de student’. Bovendien was zij ‘niet onder de indruk van het niveau van het leerproject en van de bachelorscripties’.

De commissie achtte zich niet in staat om een oordeel te vormen over het eindniveau van de individuele bachelorstudent.

Onderzoekszorgen
Ook op de masteropleiding Communicatiewetenschap was een en ander aan te merken, en dan vooral op de ‘onderwijsleeromgeving’ die een onvoldoende kreeg.

De samenstelling van het personeel wordt door de commissie als zorgelijk ervaren: ‘Er is sprake van een gemiddeld wat oudere staf met een relatief omvangrijke onderwijsaanstelling en een stijging van de staf-student ratio, wat leidt tot een werkdruk die als hoog wordt ervaren en beperkte aandacht voor onderzoek.’

De commissie benadrukt het belang van een betere balans tussen onderzoeks- en onderwijsactiviteiten, ‘zodat het onderzoeksgedreven karakter van de opleidingen gewaarborgd kan worden.’

Ook moet er geïnvesteerd worden in de onderzoekscultuur door het aantrekken van hoogleraren., UHD’s en promovendi. ‘Van plannen in die richting moet voortvarend werk worden gemaakt.’

Zorgelijk verschil
Daarnaast vindt de commissie het verschil tussen de masterspecialisaties zorgelijk. De afstudeerspecialisatie Media & Samenleving is hoofdzakelijk gericht op het schrijven van een scriptie, terwijl in de master Journalistiek & Media ook relevante theorie aan bod komt. ‘Studenten leggen hierdoor een andersoortig traject af, maar ontvangen wel hetzelfde diploma.’

Voor de master kreeg de Radboud 'overall'overigens geen onvoldoende, mede vanwege het goede onderwijs dat er wordt gegeven.

Met de Radboud Universiteit is inmiddels een herstelplan afgesproken dat ervoor moet zorgen dat de opleiding media volgend jaar zijn zaakjes weer op orde heeft. Er zijn al belangrijke maatregelen genomen.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie