Albert Heijn haalt paprika, wortelen en bananen uit plastic

Het streven is om over dik 5 jaar 25 procent minder plastic te gebruiken. ‘En ondertussen statiegeld op kleine flesjes tegenhouden.'

Minder plastic
Albert Heijn

Albert Heijn biedt na een test meer groente en fruit zonder plastic verpakking aan, in winkels en online. Er wordt gestart met bananen (5 stuks die voorheen in zak zaten), zoete rode puntpaprika’s, alle soorten paprika’s en bospeen. Albert Heijn: ‘Op termijn wordt nog meer groente- en fruitassortiment toegevoegd. Ook wordt de testperiode verlengd om samen met klanten nóg meer ervaringen op het gebied van kwaliteit en houdbaarheid op te doen.’ De stap is onderdeel van de missie verpakkingsmateriaal in 2025 met 25 procent terug te dringen.

Albert Heijn maakt nu gebruik van ‘dry misting’: een verfijnde verneveling van water waardoor groente langer vers blijft (zie verslag uit 2017 van de NOS hier). Plus begon daar in 2017 al mee.

Zwerfinator

Door een meer milieubewuste groep wordt met argusogen gekeken naar de aankondiging van Albert Heijn. Op social media wordt de doelstelling van min 25 procent in meer dan vijf jaar met hoon begroet. Zo zegt ‘klimaatdrammer’ en bedenker van #zwerfie (een hashtag om zwerfvuil onder de aandacht te brengen) op twitter: ‘Je doet eerst overal overbodig #plastic omheen, dan haal je het er weer vanaf en noemt dat #duurzaam. Snap je?’

Ook grijpen ‘klimaatdrammers’ het aan om de vinger te leggen op de tegenwerking die Albert Heijn biedt bij de invoering van statiegeld op kleine flesjes. Zo zegt ‘zwerfinator’ Dirk Groot: ‘Beste @albertheijn, prachtig mooi dit. Maar dit soort plastic vinden we zelden als #zwerfie op straat. Als jullie echt wat tegen plastic vervuiling willen doen, stop dan jullie verzet tegen #statiegeld.’ Albert Heijn ondertussen, meldt dat het 209 duizend kilo plastic heeft bespaard op waterflesjes van AH basic, door de verpakking lichter te maken.

Andere plastic besparingen waar Albert Heijn zich op laat voorstaan:

  • 300 duizend kg plastic bespaard door topseal verpakking op zacht fruit in plaats van een bolle deksel
  • 177 duizend kg plastic bespaard door de deksel van kaas te vervangen voor een topseal

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie