Waarom ook jouw bedrijf B2B PR in moet zetten, juist nu

Deze vier argumenten om geen B2B PR in te zetten wil Denise van Ooijen dus nooit meer horen.

Business to business-PR
123rf

Tekst: Denise van Ooijen

Eén van de meest herkenbare verschijnselen in onze economie is de afwisseling van goede en slechte tijden. Na zoveel jaar economische voorspoed, volgt er een periode van een aantal jaar tegenspoed. De Juglarcyclus is de meest bekende en aanvaarde conjunctuurgolf, een cyclus die gemiddeld zeven tot elf jaar duurt en wordt veroorzaakt door vertragingen en versnellingen in investeringen.

Deze golven zijn iets waar ieder vakgebied mee te maken heeft. Zo ook PR. In economisch slechte tijden is goede PR essentieel om op te vallen tussen je concurrenten. De budgetten staan dan echter vaak onder druk. Anderzijds, in economisch goede tijden, zijn de budgetten meer toereikend en zijn er mogelijkheden om vlammende campagnes op te zetten. Maar de druk om je concurrentie te verslaan is dan meestal wat minder groot. Vaak een reden voor bedrijven om PR op de lange baan te schuiven.

Werkend bij een PR-bureau voor B2B kom je naast bovenstaande argument, meerdere redenen tegen waarom een bedrijf geen PR nodig zou hebben. Hieronder ontkracht ik de vier meest voorkomende. 

'Wij hebben het niet nodig, want het gaat goed met het bedrijf'

Wanneer de leads op je af komen en je als bedrijf alle aanvragen niet kan bolwerken, is het een vrij logisch gevolg dat PR niet op de eerste plaats staat. Klanten weten je te vinden en door alle drukte is er weinig tijd voor PR-campagnes, interviews en klantverhalen. Een heerlijke positie om je als bedrijf in te bevinden. Echter, wanneer we naar de Juglarcyclus kijken is het duidelijk: na regen komt zonneschijn, maar dit geldt ook andersom!

Het opbouwen van een goede naam in de markt kost tijd. Wanneer je als bedrijf met PR start bij de eerste tekenen van een recessie, merk je over het algemeen pas na enkele maanden de resultaten. Het is dus verstandig om vast te beginnen met zaaien in de hoogtij dagen, zodat je vervolgens in zwaardere jaren de vruchten direct kan plukken van de naam die je hebt opgebouwd.

'Wij hebben niks te melden'

Ieder bedrijf heeft een verhaal. Het vereist soms alleen een zoektocht naar wat dat verhaal precies is. Het gebeurt maar wat vaak dat organisaties hun kennis en expertise onderschatten. En daarmee de geschiktheid van deze kennis om hierover extern te communiceren.
Veel organisaties weten op het moment van het inschakelen van het PR-bureau nog niet precies wat hun boodschap, story of key message is. Dat gebeurt juist heel vaak! Sluit bij de formulering hiervan de adviseurs van een PR-bureau aan, zodat hun getrainde oog kan bepalen of het de goede kant op gaat. Zij houden scherp in de gaten of iets hout snijdt én relevant is voor de doelgroep. Ieder bedrijf heeft iets te melden, ook al ben je een echte niche-speler, heb je pas 5 werknemers of heb je zelf geen idee waar je het over zou moeten hebben.

'Wij doen al veel betaalde campagnes'

Ook dit argument komt vaak voor. Dit komt voor bij bedrijven die nog niet gehoord hebben van het fenomeen ‘social proof’. Dit houdt in dat het nu eenmaal beter werkt wanneer iemand anders iets positiefs over jouw organisatie of dienst vertelt, dan dat jijzelf dat doet via een advertentie of betaalde campagne. De uitspraak “be good and tell it” is helemaal waar, maar nog beter is: “be good and let others tell it”. PR is een onmisbare aanvulling op de inzet van betaalde campagnes. Het biedt een stukje bewijsvoering van hetgeen je in je advertenties beweert.

'Ik geloof niet meer in traditionele pers'

Ja, de traditionele pers is nog steeds een onderdeel van PR. Maar ondanks de verhalen over afnemende lezersaantallen, advertentie-inkomsten en krimpende redacties, is de geschreven pers de laatste jaren zeer goed bezig. Mensen zijn bereid om te betalen voor kwaliteit. En door de toename van digitale abonnementen, wordt er bespaard op distributie- en printkosten en blijft er geld over voor het realiseren van deze kwaliteit.

Dus inderdaad, de printmedia vervult niet meer de rol die het ooit vervulde: de belangrijkste nieuwsbron van de dag. Het is nu een aanvulling op de snelle, korte nieuwsvoorziening online.

Middelenmix

Dit gezegd hebbende is het argument “ik geloof niet meer in traditionele pers” een teken dat iemand niet goed weet wat PR inhoudt anno 2019. Want ja, het hoort bij de middelenmix die ingezet wordt binnen een PR-campagne, maar daarnaast staan tegenwoordig legio andere zaken die het succes van de campagne maken. Denk hierbij aan social media, influencer PR en bijvoorbeeld voice assistents. 

Het vak is voortdurend in beweging en biedt B2B-bedrijven kans om hun naam te (be)vestigen, autoriteit te claimen op een bepaald topic of bijvoorbeeld leads binnen te halen. Deze vier argumenten wil ik dus nooit meer horen!

 

 

Denise van Ooijen, Account Director Marcommit

Reacties:

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Jolanda Peek
Ha Denise, helder verhaal. Je vergeet nog wel een heel belangrijk argument; in een tijdperk waarin social media met nep-nieuws hoogtij vieren, steeds vaker ontwikkeld op basis van deep-fakes technologie waarbij nep en echt nieuws niet of nauwelijks van elkaar te onderscheiden is, is de vraag wie de consument nog kan en wil vertrouwen in de giga informatie-overload: Dat is de journalist van een gerenommeerd platform c.q. (vak)titel. Ook daarom is en blijft PR belangrijk.
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie