[door Simon Slegers, Coosto]
ING dacht onlangs een publiekstrekker van formaat te hebben gestrikt voor BusinessBoost, een door de bank georganiseerd ondernemersevenement. Acteur Kevin Spacey, beroemd om zijn rollen in onder andere House of Cards en American Beauty, zou het congres op 29 november smoel gaan geven.
Maar dan. 30 oktober. Spacey wordt beschuldigd van seksueel misbruik, social media roert zich en iedereen kijkt vragend naar ING. Moet je zo’n spreker nog willen uitnodigen?
Een goede vraag. In zo’n geval ligt je reputatie namelijk ineens ongewenst in een extreem gevoelige weegschaal. Eén kleine verkeerde beslissing en de publieke opinie keert zich tegen je.
ING heeft het hoofd echter koel gehouden en is daarmee een schoolvoorbeeld van strak reputatiemanagement. Houd de volgende tips in je achterhoofd als een reputatiecrisis je het vuur aan de schenen legt. Ze zijn in de woordvoering van ING terug te vinden.
1. Neem de tijd als die leidt tot een betere beslissing
"We willen eerst meer informatie en meer duidelijkheid, voordat we beslissingen nemen." - 30 oktober
ING werd natuurlijk volledig verrast door het nieuws, en ondanks het feit dat alle ogen gericht werden op de bank, bleef ING rustig. Het besefte dat 29 november nog ver weg was, en liet zich niet opjagen. Dat betekent allerminst dat de communicatieadviseurs achterover in hun stoel leunden, want ING hulde zich niet in stilzwijgen. Dankzij bovenstaand antwoord wist Nederland dat het de bank wel degelijk bezighield.
2. Communiceer geen voorlopige beslissingen
"Ik ga verder niet op beslissingen vooruitlopen." - 30 oktober
Wat je vaak ziet in (dreigende) reputatiecrises, is dat bedrijven voorlopige beslissingen maken: “Op dit moment zien we absoluut geen reden om ons besluit aan te passen”. Later moeten ze daar vaak op terugkomen, en dat kan de geloofwaardigheid van je organisatie aantasten. ING liet de keuze in eerste instantie slim volledig in het midden en zorgde er daarmee voor dat de publieke opinie niet uitgesproken negatief werd.
3. Durf knopen door te hakken
“We weten niet of hij het heeft gedaan, maar het feit dat dit soort gesprekken plaatsvinden, leidt af.” - 3 november
Doordat ING de tijd heeft genomen om de situatie uitgebreid te observeren, heeft het een weloverwogen keuze kunnen maken. Wat de bank slim doet, is de discussie klein houden. Het bedrijf mengt zich niet in de discussie over schuld of onschuld, maar beperkt zich tot de vraag of het verstandig is dat Spacey aansluit bij het ondernemersevenement. Conclusie volgens ING? Nee. En de bank zegt Spacey af.
ING dumpt Kevin Spacey voor business boost live. Ergens jammer maar zo terecht. https://t.co/Ky0BUMWs38 via @telegraaf
— Wouter de Rijk (@wouterderijk) 3 november 2017
ING lijkt de discussie goed te hebben gemonitord, want het Nederlandse publiek oordeelt positief over de keuze van de bank. Dat is duidelijk te zien aan de piek in positief sentiment vanaf het moment dat ING haar beslissing kenbaar maakte.
De uitkomst? ING heeft deze situatie perfect opgelost. Een mooi voorbeeld van het feit dat reputatiemanagement meer is dan alleen damage control. Deze crisissituatie leert ons daarbij een belangrijke les: als je een reputatiecrisis goed en doordacht aanpakt, kun je de publieke opinie aan jouw kant krijgen.
In deze grafiek over Spacey en ING is te zien dat het uiteindelijke besluit van ING de bank positieve berichten oplevert
Simon Slegers is communicatieadviseur en werkt als content marketeer bij Coosto
Foto: Wikimedia/Richardc39
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!