Het elitaire World Economic Forum verdient kritiek, maar kan zich juist nu bewijzen

Kans om zichzelf opnieuw uit te vinden en meer belanghebbenden dan ooit te laten meepraten over oplossingen.

Beeld van een WEF-panelgesprek van 2019

Normaal gesproken is Davos deze week het middelpunt van de wereld. Leiders uit bedrijfsleven, politiek en in mindere mate wetenschap of kunst en cultuur komen in de laatste week van januari tijdens het World Economic Forum (WEF) bij elkaar om te praten over de grote uitdagingen waar we voor staan. Gevolgd door een grote groep internationale media.

Het eerste WEF vond plaats in 1971 en dit jaar zou het forum dus zijn vijftigste verjaardag vieren. Maar het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat ook het WEF dit jaar niet op de normale manier plaatsvindt.

Of we daar rouwig om moeten zijn is nog maar de vraag. De laatste jaren hoorde je steeds vaker kritische geluiden over het WEF. Ontstijgt het nog wel het niveau van een praatclub zonder daadkracht en zou het niet te elitair zijn geworden? En daar kwam het afgelopen jaar ook nog een fikse duurzaamheidsdiscussie en discussie over belastingontwijking bovenop.

Toch verdient het WEF juist nu een kans op een flinke doorstart. Net als veel andere evenementen en organisaties heeft het de kans om zichzelf opnieuw uit te vinden. Door technologie te omarmen en het WEF bijvoorbeeld volledig te digitaliseren. Met als bijkomend voordeel dat het veel breder toegankelijk wordt dan voor de gebruikelijke inner circle.

Zou het niet fijn zijn dat er een wereldwijde livestream komt met bijvoorbeeld Mark Zuckerberg en Jeff Bezos om te horen hoe zij om willen gaan met de uitdagingen waar zij voor staan. Om daarna in online break-out rooms met elkaar in discussie te gaan.

Of online paneldiscussie over vrouwelijk leiderschap in de politiek met Jacinda Ardern (New Zeeland), Angela Merkel (Duitsland) en Mette Frederiksen (Denemarken). Of een online brainstormsessie met Ben van Beurden en Marjan van Loon over de uitdagingen om duurzame energie sneller te omarmen. De mogelijkheden zijn er en we zijn er inmiddels allemaal klaar voor.

Het klimaat en andere Sustainable Development Goals (SDG’s), ongelijkheid in de meest brede zin van het woord, polarisatie, een snel opkomende middenklasse, de machtsbalans tussen China, Europa en de VS, de macht van de Big Tech, er zijn voldoende uitdagingen die vragen om daadkracht. Daadkracht die grensoverschrijdend is en waarbij het WEF een verbindende rol kan spelen.

Dus WEF, grijp die kans. Vind jezelf opnieuw uit en zorg ervoor dat meer belanghebbenden dan voorheen een kans krijgen om mee te praten over en te werken aan oplossingen. De impact van de corona-maatregelen kan op die manier een aanjager zijn om de jaarlijkse discussie tegen de achtergrond van besneeuwde bergtoppen, in Zwitserse hotels en chalets in te ruilen voor een virtuele wereld.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie