Premium

Communicatie hoeft niet altijd begrijpelijk te zijn

Elkaar niet begrijpen geeft het leven zin. De nieuwsgierigheid blijft intact.

[Door Harry Starren]

‘Nooit ruzie hebben’ is bij een relatie een slecht teken. ‘Altijd ruzie hebben’ ook. Ergens ertussenin, lijkt de juiste weg te zijn. Het is als met alles, het is een kwestie van maat houden.

Volgens een relatietherapeut, zo iemand die schaamteloos geld verdient aan ons onvermogen, is een ruzie maken een vaardigheid. Veel mensen kunnen geen ruzie maken. Ruzie is contact maken. Die weten wel hoe je ruzie krijgt, maar niet hoe je weer vrede sluit. Echte vrede. Dat is meer dan een wapenstilstand.

Verbetering
Een goede vriend van mij sprak over een goed verlopen ruzie. ‘We kregen woorden aan het begin van de rit, maar wisten het weer goed te maken vóór we onze bestemming bereikt hadden.’

Ze raken in het goedmaken steeds beter bedreven. Ze mokken minder en praten beter. Hij hield een vóórtdurend huwelijk inmiddels voor mogelijk. Die autorit had hem dat vertrouwen gegeven. ‘Onze ruzies worden gewoon beter.’

Miscommunicatie
Bij communicatie zijn het de misverstanden die de verbinding leveren. Paul Watzlawick, de Oostenrijks-Amerikaanse psycholoog, zei het zo mooi: ‘Communicatie is ons vermogen om zo scherp mogelijk langs elkaar heen te praten.’ Daarom moeten we in verbinding blijven.

We komen er niet uit. We begrijpen elkaar niet en daarom moeten we door. Als we elkaar zouden verstaan was het spel uit en de zaak gedaan. En wees eerlijk: ‘Wat dan?’

Charme van imperfectie
Zelfs heb ik een hekel aan helderheid. Aan communicatieve boodschappen die kristalhelder zijn. Die niets te raden overlaten. Die wil ik alleen als het gaat om het in elkaar zetten van een Ikea-kast.

Zo was ik op school nogal onder de indruk van een docent die ik maar half begreep. Daar leer ik nog altijd van. Het gebeurt me af en toe, dat een zinnetje van hem bij mij terugkeert. En dat zo’n zinnetje nu pas betekenis voor mij krijgt. Aan zo’n docent heb je wat.

Communicatie verdient onvolkomen te zijn, dat is daarom de kerngedachte van deze column. Elkaar niet begrijpen, geeft het leven zin. De nieuwsgierigheid blijft zo intact. Want zo lang we het niet weten, blijft de gang er in. En organiseren we door. Zo beschouwd zijn ook veel relaties misschien zo slecht nog niet.

Harry Starren is zelfstandig ondernemer en onder andere voorzitter van de federatie van de Nederlandse creatieve industrie.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie