De Big Data Alliantie (BDA) staat onder voorzitterschap van Alexander Rinnooy Kan, hoogleraar aan de UvA en voormalig voorzitter van de SER. Bij de presentatie vanmiddag in de Amsterdamse Academische Club, wees hij onder meer op de ijzersterke wetenschappelijke cultuur op het gebied van econometrie, statistiek en informatica, de toonaangevende positie van universiteiten Delft en Eindhoven, de aanwezigheid van bedrijven als Booking.com, Coolblue en Tom Tom en een ecosysteem van venture labs die studenten aanmoedigen om zelf een business te starten met data-analytics.
BDA beoogt de krachten te bundelen van toonaangevende instituten op het gebied van big data. Naast de Amsterdamse Universiteiten UvA en VU hebben Tilburg, Rotterdam, Eindhoven en Wageningen zich bij het initiatief aangesloten, evenals kennisinstellingen als het Centrum voor Wiskunde en Informatie en SURFsara.
Daarnaast is het nadrukkelijk de bedoeling om het bedrijfsleven aan te haken, om uitwisseling van kennis en ervaringen op gang te brengen. Diverse grote bedrijven hebben volgens de BDA hun medewerking al toegezegd. Daarbij gaat het niet alleen om ict-organisaties als IBM en Microsoft maar ook om partijen als Post.nl en KLM.
Big data analytics gaat erom nieuwe inzichten te halen uit zeer grote hoeveelheden data. Een mooi voorbeeld is diagnose van kanker met IBM Watson. In feite is dit een aangepaste versie van IBM’s supercomputer Deep Blue die in recordtijd enorme hoeveelheden wetenschappelijke artikelen kan doornemen voor het stellen van een diagnose.
Verbeteringen die voortkomen uit big data analytics dragen bij aan versterking van de economie door efficiëntere inzet van middelen. De bedoeling is om zo een aantal programma's te starten rond maatschappelijk relevante thema's. Naast gezondheidszorg (iHealth) gaat het dan om progamma's als iMobility, Smart Energy, Smart Water, Smart Cities, E-commerce en Smart Agri Food.
Niet alleen kan big data bijdragen aan effiëncy verbetering, voor de Nederlandse economie liggen er ook kansen om innovaties die hieruit voortkkomen te exporteren. Daarmee kaner volgens de BDA een nieuwe ‘Gouden Eeuw’ aanbreken in ons land. Maar dan moeten er wel een aantal knelpunten worden weggenomen.
Een van de belangrijkste is een gebrek aan mensen die met enorme hoeveelheden data omgaan en hier de juiste conslusies uit kunnen trekken. Nu al zijn ze moeilijk te vinden en voor 2018 is berekend dat er in Nederland een tekort zal zijn van achtduizend data scientists. Wat volgens de BDA een verlies tot gevolg heeft van 3 miljard euro aan ‘productiewaarde’.
In een land waarin een groot aantal mensen zonder werk zit, is dit een onwenselijke situatie. Omscholing en bijscholing staan dan ook hoog op het prioriteitenlijstje van de BDA. Het aanbod aan klinkt aantrekkelijk. Studenten die afstuderen als informaticus vinden het snelst van allemaal (binnen drie maanen) een passende baan.