Tekst: Mikki Hoogenboom*
2017 is bijna ten einde. Traditiegetrouw zorgt het einde van het jaar voor een voorliefde voor lijstjes en aftellen. Maar ook terugkijken en successen vieren. Adfo Groep presenteert in samenwerking met OBI4wan-Buzzcapture de onderzoeksresultaten van de online successen binnen tien verschillende branches. Deze editie: welke Eredivisie-voetbalclubs zorgden in 2017 voor de meeste buzz op sociale media?
Welke club is bijvoorbeeld het actiefst vanuit eigen socialemedia-accounts en welke club wordt het meest besproken door journalisten?
Wat valt op?
Uit Google Trends blijkt dat de top 3 van meest gezochte voetbalclubs op Google hetzelfde is als onze top 3. Ajax, Feyenoord en PSV zijn de meest gezochte zoektermen omtrent de Eredivisie. Vooral in mei werd er op Google veel gezocht naar de clubs en ook op sociale media werd er in mei veel gesproken over de clubs. Dit vanwege het ten einde lopen van het seizoen en Feyenoord dat werd bekroond als landskampioen.
Veel energieleveranciers shirtsponsor van de Eredivisie-clubs
Sinds een aantal jaar zijn energieleveranciers graag sponsor van de voetbalclubs van Nederland. In onze top 10 staan maar liefst drie clubs die worden gesponsord door energieleveranciers. Op sociale media zien we dat voornamelijk sponsors Ziggo (Ajax) en Qurrent (Feyenoord) veel worden besproken in combinatie met de gesponsorde club.
In april dit jaar werd bekend dat Qurrent de nieuwe sponsor van Feyenoord werd. Op sociale media werd hier met gemengde gevoelens op gereageerd. Sommige Amsterdamse klanten van de energieleverancier waren niet te spreken over de sponsoring van de Rotterdamse topclub. Echter is er vanuit de supporters van Feyenoord ook veel respect voor de sponsors van de club. Op sociale media zien we een overheersend positief sentiment omtrent het nieuws van Qurrent als sponsor van Feyenoord.
Ook zien we dat de shirtsponsors onderling een kleine competitie hebben op sociale media. Tijdens de wedstrijd tussen PSV en FC Twente verscheen op Twitter een bericht waarin de shirtsponsors Pure Energie en Energie Direct werden genoemd.
Energie Direct was het hier volledig mee eens.
Pure Energie daarentegen, niet.
Energie Direct zag het toch liever vanuit een ander perspectief.
Door op deze manier engagement te zoeken met de achterban van de clubs, dragen ook de sponsors bij aan een positief imago en vergroten de organisaties de goodwill omtrent de eigen merken. Een leuk initiatief als dit zorgt ervoor dat er over je merk of product wordt gesproken door klanten en potentiele klanten.
Klassieke top drie ook zelf de meeste activiteit op sociale media
In de data van de Brand Monitor zien we dat Ajax, PSV en Feyenoord zelf het meest actief zijn op sociale media. Deze clubs hebben alledrie een bereik tussen de 200-700.000 per bericht. Echter hebben de andere clubs in de Eredivisie een veel kleiner bereik met een gemiddelde tussen de tien- en tachtigduizend per bericht.
Uit eerder onderzoek is gebleken dat in het seizoen 2015/2016 FC Utrecht het meest reageerde op berichten van fans op sociale media. Ruim een kwart van de berichtgeving van de club waren destijds reacties. Dit seizoen zien we dat Ajax en Feyenoord het meest actief zijn op het gebied van webcare. Samen zorgen die clubs voor ruim 50 procent van de reacties op socialemediaberichten. Ook AZ is een stuk actiever geworden. Ruim 23 procent van de berichtgeving die geplaatst werd was een reactie op fans en volgers.
Voetbalclubs in de media
Onze top 10 is onder andere tot stand gekomen door het volume van de berichten op marketing- en communicatiewebsites zoals Communicatieonline.nl en Marketingonline.nl.
Uit de data van de Brand Monitor blijkt dat de berichten over Ajax het meeste bereik hebben gehad het afgelopen jaar. Op het hoogtepunt in augustus werd Ajax meer dan 8.000 keer genoemd op een dag. Dit had vooral te maken met het feit dat de Amsterdammers al vroegtijdig werden uitgeschakeld in de Europa League door de Noorse club Rosenborg BK.
Ook journalisten schrijven regelmatig over de Eredivisie-clubs. Afgelopen jaar verschenen er ruim 70.0000 berichten van journalisten over de voetbalclubs. Ook in dit geval is Ajax de koploper. Er verschenen ruim 20.000 berichten van journalisten over de club uit Amsterdam.
We kunnen concluderen dat de klassieke toppers ook op sociale media mateloos populair zijn. Ajax, PSV en Feyenoord zijn al sinds jaar en dag de grote clubs van ons land met de meeste gewonnen kampioenschappen en ook op sociale media domineren zij de conversaties omtrent voetbal.
Uit onze analyse blijkt dat ook voetbalclubs steeds actiever worden op sociale media en webcare om een reputatie te waarborgen en fans te behouden.
*Mikki Hoogenboom is contentmarketeer bij OBI4wan
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!