door Floris Hülsmann
Ik weet nog goed het moment waarop ik in 2012 mijn vaste baan losliet en startte als freelancer. Daar stond ik dan met nieuwe uitdagingen als verzekeringen, BTW en VAR. Om over de Kamer van Koophandel nog maar te zwijgen. Maar toen dat eenmaal achter de rug was begon pas het echte werk. En bleek ik nog hele andere dingen te moeten ontdekken.
1. Poets je LinkedIn op
Hoe jij jezelf presenteert op LinkedIn kan het verschil maken. Nu je een nieuwe weg inslaat moet je het niet laten bij een statusupdate naar ‘Pietje heeft een nieuwe baan’. Haal weg wat niet meer relevant is voor je toekomstige opdrachtgevers (zo stond mijn eerste baantje bij de videotheek er nog heel lang op). Maak gebruik van de nieuwe features waarmee je jouw laatste projecten in video of slideshares kan presenteren.
2. Activeer je netwerk
Ooit gehoord van de derde cirkel? Daar zit het grootste potentieel voor je. Dat zijn de mensen jij niet kent, maar jouw vrienden, collega’s en LinkedIn-contacten wel. Wil je van hen opdrachten kunnen krijgen? Vraag je directe netwerk of ze je willen doorverwijzen. En vertel hierbij vooral naar wat voor soort contacten jij op zoek bent.
3. Gebruik je tijd beter
Ik ken freelancers die overal ja op zeggen en het weekend ook niet heel belangrijk vinden. Wat is daar mis mee, hoor ik je denken. Misschien maak je zo wel een lekkere omzet, maar van weinig rust werd ik in ieder geval geen betere freelancer. Als freelancer kun je nu eindelijk ook eens investeren in jezelf. In tijd met je kinderen, je geliefde, voor die ene cursus, een goed boek of een middagje sporten. Gun jezelf die tijd.
4. Geef nooit korting
Die heb ik niet van mezelf maar uit een geestig boekje van marketinggoeroe Jos Burgers. Je moet zakelijker denken. Sommige bedrijven zullen je testen en het onderste uit de kan proberen te halen. Dat werkt niet lekker. Bepaal voor jezelf wat redelijk is. Korting geven mag best, maar vraag er dan op z’n minst iets voor terug. Een snellere betaling van je facturen bijvoorbeeld.
5. Doe iets, ook als er niets te doen valt
Deze is wat vaag, toch spreek ik regelmatig freelancers die precies hetzelfde meemaken. Soms is je agenda leeg. Als je dan passief blijft afwachten zal er waarschijnlijk weinig gebeuren. Maar als je jezelf vol passie in een leuk project stort, in iets wat je zelf creëert (voor het goede doel, je buurman of iets artistieks) dan komt er iets op gang. Energie. Dan gaat de telefoon weer. Krijg je een klus uit onverwachte hoek. Vraag me niet hoe het werkt, het werkt.
Mis jij nog een gouden tip voor nieuwkomers? Deel ‘m hier!
Floris Hülsmann is freelance digital copywriter
www.floris.digital
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!