Topman Unilever: ‘Huismerken winnen helemaal geen terrein’

De prijzen voor A-merken van Unilever blijven stijgen, maar volgens topman Alan Jope stappen consumenten niet massaal over op huismerken.

Doen we deze, of toch huismerk?
Shutterstock

Net als andere fabrikanten, schroefde ook Unilever de prijzen van zijn A-merken in het afgelopen kwartaal in recordtempo op. Onder meer bij Procter & Gamble en Reckitt Benckiser leidde de prijsverhogingen tot (forse) volumedalingen, (bij Procter ook tot een stevige rem op de omzetgroei). Maar Alan Jope zegt in een toelichting op de kwartaalcijfers van het concern consumenten nog niet massaal overstappen op goedkopere huismerken.

Jope: ‘Over het algemeen zien we consumenten veel meer heen en weer schuiven tussen A-merken van ons en andere aanbieders dan naar huismerken. Huismerken winnen helemaal geen terrein.’ Jope zoekt een deel van de verklaring hiervoor in het feit dat Unilever naast luxere merken ook producten verkoopt die op prijs-kwaliteitsverhouding willen concurreren.

Prijsverhogingen van 12,5 procent

Unilever maakte donderdagochtend bekend dat de omzet op vergelijkbare basis met bijna 11 procent is gegroeid ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, wat uitsluitend te danken was aan prijsverhogingen van gemiddeld 12,5 procent. Het verkoopvolume daalde juist met zo'n 1,6 procent. Hetzelfde beeld dus als bij andere FMCG’ers.

Jope voorspelt min of meer dat die volumes de komende tijden nog verder zullen. (‘Jullie moeten niet verbaasd zijn als dat gebeurt.’) Bijvoorbeeld omdat huishoudens in Europa geconfronteerd worden met de hoog opgelopen energierekening. Dat ze producten van Unilever niet massaal links hebben laten liggen, is volgens Jope te danken aan de kracht van de merken.

Lege schappen

Bedrijven als Unilever lopen overigens het gevaar dat supermarkten de prijsverhogingen niet slikken. Begin dit jaar maakte Albert Heijn nog bekend dat producten van concurrent Nestlé tijdelijk niet beschikbaar waren, vanwege prijsverhogingen die de supermarktketen disproportioneel vond.

Maar Jope is daar niet bang voor. Het bedrijf is volgens hem transparant over de effecten van de kostenstijgingen, die dit jaar uitkomen op 4,5 miljard euro en in de eerste helft van 2023 volgens ruwe schattingen op 2 miljard euro. Jope: ‘Het is heel duidelijk dat de internationale grondstoffenprijzen sterk schommelen, maar in het algemeen omhoog zijn gegaan. En we hebben niet alle extra kosten doorberekend aan de consument, waardoor aandeelhouders genoegen moesten nemen met lagere marges. Tot nu toe horen we dat winkelketens het begrijpen en proportioneel vinden.’

Bron: ANP

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie