Met de ambitie om voedselverspilling tegen te gaan, ging Roger Bierwas op zoek naar een manier om groente en fruit langer houdbaar te maken. Hij ontwikkelde een speciaal wasmiddel om groenten en fruit wereldwijd langer houdbaar te maken. Met Orgacure haalt hij de rotte appels uit de mand en belooft hij consument en producent langer houdbare producten – met een zakje organisch poeder.
Tijdens zijn carrière bij Shell ontplooide Roger de ambitie om zelf als ondernemer aan de slag te gaan. Hij kwam tot de ontdekking dat maar liefst 50% van al het voedsel wordt weggegooid doordat we het niet op juiste wijze bewaren en conserveren.
Een beurse appel is geen appel
“Wat is de oorzaak van onze voedselverspilling?”, vroeg Roger zich af. Hij wilde tot op de bodem uitzoeken hoe het komt dat we noodgedwongen zo veel etenswaar weggooien. “Ik heb onderzocht welke producten zeer beperkt houdbaar zijn, maar wel potentie hebben voor een langere levensloop. Ik kwam uit bij groente en fruit. Die kunnen hun voedingswaarde snel verliezen en zijn weleens beurs, terwijl de consument verwacht dat groenten en vruchten fris en fruitig ogen, ongeacht de lange weg die ze soms afleggen.”
Van kas tot keuken
Roger nam de logistieke productieketen onder de loep. “Ik wilde naar voren halen op welk niveau we tussen bord en boerderij, en tussen kas en keuken, steken laten vallen. De conclusies: tijdens transport kan snel rot optreden, en in de supermarkt vindt in vers gesneden vorm snel bederf plaats. Ook bij de consument thuis belandt het restje voor in het toetje al snel in de prullenbak. De gemene deler is dat groente en fruit op al deze momenten gewassen worden.”
Was je appel langer houdbaar!
Een Orgacure-sachetje bevat een organische mix van vitaminen en mineralen, in poedervorm. Dit los je op in water, waarin je vervolgens in 60 seconden je groente en fruit wast. “Orgacure is een speciale wassing die ervoor zorgt dat het voedsel langer goed blijft en er langer vers uitblijft zien. Dit komt door de antimicrobiële de anti-bruinende bescherming waarmee het voedsel wordt gewassen. Ook hebben we doormiddel van testen op appels kunnen concluderen dat het pesticideniveau na het wassen met 50% is verlaagd.”
Voor een appel en een ei
Roger wil zijn product zo goedkoop mogelijk aanbieden. “Juist gezinnen met een klein budget vallen onder de doelgroep, het is zo zonde om eten te moeten weggooien wanneer je weinig geld hebt. Ik wil het poeder voor iedereen betaalbaar maken. Doordat we de productiekosten zo laag mogelijk houden, ligt de prijs nu op één cent per hoeveelheid poeder die nodig is voor één kilo gesneden groenten.”
Van schil tot poeder
Het poeder wordt in een fabriek in Duitsland geproduceerd. Het laboratorium daar fabriceert ook farmaceutische en voedselgerelateerde producten, zoals babymelkpoeder. “In het poeder zit een replicatie van wat in een appelschil zit. De mineralen en vitaminen die uit de schil worden gehaald hebben met elkaar een sterker effect dan wanneer zij los van elkaar worden gehouden. In de toekomst willen we het bijproduct van appelsap verwerken in het wasmiddel. Het gedeelte van de appel dat niet in appelsap wordt verwerkt, zoals pulp en pitjes, hopen wij hoofdingrediënt van Orgacure te maken. Op die manier kunnen we ook bijdragen aan de circulaire economie. We zijn al in gesprek met een appelsapfabrikant hierover.”
De wereld over
Roger is van plan zijn product over de hele wereld te verkopen. “We zijn al aardig groot in Singapore, waar de mensen veel rauwe groenten en gesneden groente en fruit uit snackautomaten halen. Ook gaan we misschien een samenwerking met één of meerdere bedrijven uit de voedselindustrie in de VS aan, zij hebben al interesse getoond in Orgacure.”
*) Dit is een artikel uit de reeks van de Accenture Innovation Awards dat ik schreef in samenwerking met mijn collega Lianne Plouvier.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!