Frank van Beers, jarenlang woordvoerder bij het Nederlands ministerie van Binnenlandse Zaken, met als specialismen crisisbeheersing en terrorisme, heeft zich uitermate kritisch uitgelaten over de ‘zelfgenoegzame terrorismebestrijders’ in België.
Hij deed dat in een interview met dagblad de Morgen. Het artikel verscheen vanochtend, juist op het moment dat de dramatische aanslagen in Brussel gaande waren.
Directoraat-genraal Straatje schoonvegen
Van Beers reageert in De Morgen op de acties die de Belgische terrorismebestrijders de afgelopen maanden hielden, en die leidden tot de arrestatie van Abdeslam, de hoofdverdachte van de aanslagen in Parijs.
Van Beers plaatst grote vraagtekens bij ‘dat geweldige optreden’. Hij wijst erop dat de aanslagen in Parijs zijn voorbereid en gecoördineerd vanuit Brussel, zonder dat ook maar iemand van de veiligheidsdiensten iets doorhad. Ook Abdeslam keerde vanuit Parijs terug naar Brussel waar hij maandenlang ongestoord kon verblijven.
Van Beers: ‘De enige overheidsdienst die werkelijk naar behoren lijkt te functioneren, is het directoraat-generaal Straatje Schoonvegen, maar daarmee voorkom je geen aanslagen.’
Rioolmuseum vernieuwd
Van Beers vindt dat dat in Nederland beter is gedaan hoewel hij de laatste is ‘die beweert dat het allemaal geweldig geregeld is in Nederland’. Toch zijn er lessen van de noorderbuur te trekken, ook op het gebied van communicatie. Van Beers: 'Er kwam een expertisecentrum risico- en crisiscommunicatie en het communicatiebeleid rond terrorismedreiging werd vastgesteld. Ook kwam er een website die tijdens crises kan worden gebruikt. Het belangrijkste nieuws op de site van het Brussels Gewest tijdens de terreurdreiging was de opening van het vernieuwde Rioolmuseum...’
Weg-applaudiseren
Van Beers ziet dat het bij de Belgen 'lijkt wel alsof men de noodzaak tot zelfreflectie probeert weg te applaudisseren’.
De voormalig woordvoerder eindigt met een oproep die te laat kwam. Hij wil een diepgravend, onafhankelijk onderzoek naar het handelen van de terrorismebestrijders. Een onderzoek waarvan de conclusies en aanbevelingen in alle openheid besproken moeten worden.
Van Beers: ‘Alleen dan zal België in het buitenland weer serieus genomen worden en alleen dan kan een nieuwe aanslag als in Parijs daadwerkelijk voorkomen worden.’
Foto: De Belgische premier Charles Michel bij een persconferentie de dag na de anti-terreur-operatie in Molenbeek, EPA
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!