Afgelopen avond en nacht stonden in het teken van de laatste rally’s waarin Clinton en Trump hun publiek nog een laatste keer toespraken. Waar eerder in de campagne vooral op elkaar werd ingehakt, kozen de presidentskandidaten nu vooral voor hun eigen verhaal. Trump zette zich af tegen de gevestigde orde, Clinton pleitte voor verbinding en eenheid.
Tégen iets zijn
Kernvraag is of dat op de dag van de waarheid wel zo slim is van Clinton, omdat burgers zich tegenwoordig vooral tégen iets uit willen spreken. Brexit en het Oekraïnereferendum bewezen dat in Europa al. Een nadere analyse van de laatste rally’s van beide partijen laat zien dat zowel Republikeinen als Democraten afgelopen tijd ook continu opriepen tegen ‘iets’ te zijn.
‘Make America Great Again’
Trump heeft een populistische en vaak negatieve boodschap, gericht op het deel van de bevolking dat alle vertrouwen verloren heeft in politici en andere autoriteiten. Ook wil hij een grondige verandering doorvoeren om de VS weer groot te maken. Zijn bijeenkomst in Sarasota (Florida) afgelopen avond was daar een perfect voorbeeld van en datzelfde gold voor zijn laatste tv-reclame.
Levensecht Trump-masker
De laatste rally’s van Trump kenden allemaal dezelfde vorm met Chris Christie in veel gevallen als moderator en een aantal minder bekende lokale sprekers als voorprogramma en opwarmer. Trump is de enige spreker en steekt van wal met een lange, af en toe warrige speech. Een speech waarin hij zich onder meer laat afleiden door een supporter die een levensecht Trump-masker op heeft.
Banen, zorg, corruptie
De inhoud van zijn verhaal daarentegen is wel consistent met zijn campagne. Trump zet zich vol af tegen de gevestigde politieke orde en grote multinationals op thema’s als banen, zorg, corruptie, handelsverdragen en immigratie. Clinton komt daarin uiteraard regelmatig voorbij, omdat zij beïnvloed zou worden door special interests en onderdeel is van het perverse, elitaire systeem dat omver gegooid moet worden.
Vriend van de gewone man
Trump manifesteert zich als vriend van de ‘gewone man’ en claimt dat hij voor hen het verschil gaat maken. Hij speelt daarmee slim in op de frustratie en het wantrouwen onder grote groepen Amerikanen, die zich in de steek gelaten voelen door de politiek.
Betrekken van vrouwen
Clinton hanteert een inclusieve, gestructureerde en positieve boodschap, gericht op het betrekken van vrouwen en minderheden in het samen verder bouwen aan een betere en meer rechtvaardige VS. Deze communicatie en messaging kwam het beste naar voren tijdens haar rally in Philadelphia afgelopen avond en tijdens haar laatste tv-reclame.
Springsteen en Bon Jovi
Ten eerste al door de vorm. Niet alleen Hillary Clinton, maar onder andere ook Michelle en Barack Obama spraken tijdens de bijeenkomst die muzikaal werd ondersteund door Bruce Springsteen en Jon Bon Jovi (…). Deze brede kring van invloedrijke politici en bekendheden is een onderscheidend kenmerk van de laatste rally’s en de campagne van Clinton in bredere zin. Trump doet dit niet.
Temperamentfully unfit
Inhoudelijk is Hillary Clinton de kandidaat die partijen bij elkaar brengt, rechten van bepaalde groepen wil waarborgen en sociale verdeeldheid wil aanpakken. Toch wordt ook Donald Trump regelmatig aangehaald, of het nu door de lokale sprekers vooraf is of door Barack Obama en Hillary Clinton die hem unaniem als temperamentfully unfit bestempelen, een bijna profetisch onheilspredikaat.
Haar boodschap is overigens lang niet alleen verbindend, maar ook activistisch en direct tegen Trump gericht. Haar afsluiter was niet voor niets de quote ‘Love trumps hate’, een oproep om tegen hem te stemmen.
Tegenstem
In tegenstelling tot wat meestal wordt beweerd, roept niet alleen Trump op tot een tegenstem, ook Clinton doet dat. Trump tegen het establishment, Clinton tegen iemand die verdeeldheid zaait.
Clinton verpakt haar boodschap alleen wat eleganter in een campagne die ook veel positieve elementen bevat. Zij kan haar communicatie en messaging daardoor gemakkelijker aanpassen dan Trump, die vastzit aan en in zijn eigen negatieve frames. Dat is immers wat zijn doelgroep van hem verwacht.
That’s politics
Dat Clinton ook oproept om tegen te stemmen, mag een ander beeld zijn dan we gewend zijn, maar onverstandig is het zeker niet. De verkiezingsstrijd van vandaag wordt beslist door de mate waarin geregistreerde kiezers op komen dagen om te stemmen, dus alles is meegenomen. That’s politics. Later vandaag zullen we weten wat het resultaat is.
Eerder verschenen in deze reeks blogs van Timen van Haaster:
* Verkiezingsdag! Wat doen de campagneteams om hun kiezers naar de stembus te krijgen?
* Bij het campagneteam Trump: Stille demografische revolutie bedreigt Republikeinen
* Spanning? Hoezo spanning? Op bezoek bij campagneteam Hillary Clinton
* Spannende peilingen VS vooral een kermisattractie
* Voor de inleiding op deze serie blogs, klik hier.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!