Dat heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof maandag unaniem beslist.
De rechters wezen daarmee een eerdere uitspraak van een lagere rechtbank van de hand. Deze rechtbank oordeelde dat internetdiensten, zoals Grokster en Morpheus, niet aansprakelijk zijn voor wat hun gebruikers doen, omdat de diensten ook voor legale doeleinden gebruikt kunnen worden.
'Wij zijn van mening dat degene die een dienst verspreidt met een illegale intentie aansprakelijk is voor juridische stappen door derden', aldus rechter David Soulter.
Volgens cijfers van de muziekindustrie is 90 procent van de uitgewisselde muziek- en
filmbestanden op het internet illegaal gedownload.
In 1984 oordeelde het Amerikaanse Hooggerechtshof in een vergelijkbare zaak anders. Toen vond het hof dat Sony niet kon worden aangeklaagd wegens het maken van illegale kopieën door gebruikers van Sony-videorecorders.
De internationale muziekindustrie is zeer ingenomen met het oordeel van maandag. De internationale brancheorganisatie IFPI sprak in een reactie van 'een mijlpaal'.
'Het is de belangrijkste rechterlijke uitspraak met betrekking tot de muziekindustrie in twintig jaar. Het hof heeft duidelijk en ondubbelzinnig geoordeeld dat verspreiders van technologie geen bedrijf kunnen opbouwen door het bevorderen van schending van auteursrechten', zegt John Kennedy, Chairman and ceo van IFPI op de site.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!