Het hypewoord van dit moment: authenticiteit

Ik denk wel dat we wel mogen zeggen dat ‘authenticiteit’ op dit moment het toverwoord is in communicatieland. Op congressen, bij klanten, in media en bij collega’s kom ik het steeds vaker tegen. Iets te vaak zelfs. Op het moment dat ‘we’ het er zoveel over hebben, kun je er vergif op innemen dat authenticiteit een hypewoord is en niemand zich nog met de werkelijke betekenis of gedachte erachter bezig houdt.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Het eerste bewijs dat ‘authenticiteit’ z’n doel voorbij schiet kreeg ik op . Het was volgens mij Michiel Frackers die daar zei: “Als je in staat bent om authenticiteit te faken, dan doe je het goed.” Het tweede bewijs dat ‘authenticiteit’ z’n doel voorbij schiet, kreeg ik tijdens het lezen van . Absoluut een aanrader dit nieuwe boek van de schrijvers van . Maar ik zie het al gebeuren: het boek wordt een succes. De pr –en marketingafdeling gaat het ook lezen en stelt aan de CEO voor: “we moeten iets met authenticiteit”. Ik durf niet te raden hoeveel communicatiemensen op dit moment al bezig zijn om ‘authenticiteit’ rondom hun campagnes te creëren.

En zo nu en dan nadenkend over of authenticiteit een hol begrip is, toog ik dinsdagmiddag naar het Hill & Knowlton Alumni –en Relatie-evenement ter ere van het 35-jarig bestaan. Jeroen van Seeters, CEO van , gaf het antwoord waarnaar ik zocht. Hij begon over authenticiteit. Ook hij komt het te pas en te onpas tegen. “Is alles wat authentiek is, ineens goed? Zelfs een authentieke boef?” vroeg hij zich retorisch af. De vraag moet wat hem betreft zijn: WAARIN zijn we authentiek? Wat zijn de drijfveren van een bedrijf? Waarom ben je product X of bedrijf Y ooit begonnen? Bedrijven (en bureaus) moeten op zoek naar dat antwoord en kijken of de bedrijfs -en communicatiestrategie nog wel in lijn ligt met die oorspronkelijke drijfveren. Maar kom vooral niet met wollige woorden als authenticiteit aanzetten, dat is een leeg begrip. H&K voegde overigens ook daad bij woord en liet alle medewerkers hun eigen inspirator interviewen over diens drijfveren en motieven. Het resultaat is een mooi boekje wat vast ook buiten het clubje van dinsdagmiddag verspreid gaat worden.

Enfin, het moge duidelijk zijn: authenticiteit kun je niet faken en is geen doel op zich. Authenticiteit kun je dus ook niet in een campagne bloot leggen. Je moet het vooral zijn. Authentiek ben je in dat wat je ooit oorspronkelijk motiveerde. Dan komt de rest vanzelf. Wat dat betreft sluit ik me voor 200% aan bij de woorden van : be more, do less. En laat de authentieke marketing –en PR-boef a.u.b. van uw bedrijf en communicatiestrategie afblijven!

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie