door Annelies Valk
Vertrouwen in de democratie staat wereldwijd onder druk. Verschillende factoren dragen hieraan bij: Fake news op sociale media, het groeiende populisme en politici die er maar niet in slagen om een antwoord te formuleren op het klimaatprobleem. Van New York tot Nieuwegein, over de hele wereld zijn mensen op zoek naar de nieuwe vertegenwoordigers van hen wensen en belangen en in die zoektocht komen ze steeds vaker uit bij merken,
Pr-bureau Edelman bracht deze week de Earned Brand monitor uit – een rapport dat focust op de groei van purpose-led decision making. De tekst bevat opmerkelijke conclusies. Zo blijkt 64% van de consumenten zich te rekenen tot de categorie ‘Belief-Driven Buyer’. Onthutsend is het geringe vertrouwen in media. Meer dan de helft van de mensen zegt geen mainstream media meer te volgens, terwijl minder dan 30% nog vertrouwt sociale media.
In hun zoektocht naar leiders en change-makers, wenden mensen zich massaal tot merken. Een meerderheid (54%) meent dat het makkelijker is voor een merk om een sociaal doel te realiseren dan voor de overheid. Consumenten kiezen merken als hun change agents.
Voor pr-legende Richard Edelman is dit zelfs reden om de term Brand Democracy te introduceren. Brand democracy is inmiddels geen millennial-ding of iets ‘uit de grote stad’; tweederde van alle ondervraagden koopt liever van een merk met een standpunt. Is purpose-driven marketing uit de hand gelopen? Of is dit waar we allemaal op hoopten?
Als politiek junk en merkstrateeg en brand democracy zie ik hier een positieve ontwikkeling. Maar.. hoe oprecht zijn merken? Omarmen ze purpose om sales te verhogen of gaat de wereld ze echt aan het hart? Volgen merken hun moreel kompas of hun sales kompas?
Zelf werk ik bij Vodafone dagelijks aan een aantal wereldwijde purpose-led programma’s en ik ben ervan overtuigd dat we als organisatie een flinke steen bijdragen aan een betere maatschappij. Al blijven er een paar lastige vragen om te beantwoorden. Bijvoorbeeld hoe ver reikt de verantwoordelijkheid van een merk? Welke bureau’s zijn hierop ingericht? En misschien nog belangrijker voor de marketeer; hoe lang blijft purpose relevant?
Deze vragen dragen eraan bij dat het marketingvak een fascinerende periode te tegemoet gaat. Welke richting dit gaat, valt niet te zeggen. Maar een ding is zeker: net als in een echte democratie, beslist het volk wie hen zal vertegenwoordigen en wat er gebeurt.
Annelies Valk is global brand strategy manager Vodafone
Reacties:
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!
Kaepernick valt wel op, omdat Kaepernick wèl coontroversieel is. Niet omdat hij mensen aanspreekt met idealen. Niet omdat mensen persé merken met missies kopen. Kaepernick werkt omdat het opvalt en voor miljoenen free publicity oplevert als een merk zich niks lijkt aan te trekken van een groot deel van de doelgroep. We weten als reclamemakers toch allang dat er geen slechte reclame, of goede reclame bestaat, maar enkel onopvallende en opvallende reclame.