Accenture Innovation Awards Concept van de Week - Qiy: je digitale ik

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Elke Nederlander komt voor in gemiddeld vijfentwintighonderd databestanden. En we weten allemaal dat van praktisch iedereen gegevens zijn terug te vinden op internet. Slechts weinig mensen hebben controle over deze voortschrijdende schaduwkant van de digitalisering. is een baanbrekend concept dat je de controle teruggeeft over je eigen gegevens. En als bedrijven en organisaties deze willen inzien, kun alleen jij ze toegang verlenen.

Qiy draait het om

Qiy ontwikkelt vanuit een maatschappelijke doelstelling een platform waarop iedereen een digitale identiteit kan ontwikkelen. Zo’n identiteit kan uit alle informatie bestaan die relevant is: je pensioenovereenkomst, je salarisstrook, verzekeringen of gespaarde airmiles. Je kiest zelf wat je wilt opslaan en bewaren. Maarten Louman, een van de stuwende krachten achter Qiy: “Momenteel zit al de kennis aan de kant van bedrijven en organisaties. Als jij van hen gebruik wilt maken, moet je ze eerst alle informatie geven om jou te kunnen helpen. Wij draaien het om. Met Qiy blijft de informatie van jou en jij bent degene die bepaalt aan wie je informatie verstrekt. Je bent de baas over je eigen gegevens”

Hypotheek shoppen

Maarten schetst een voorbeeld: “Stel, je wilt een huis kopen. Je bent op zoek naar een adviseur voor de hypotheek die je wilt afsluiten. Op de website van een adviseur vul je al je gegevens in: gezinssituatie, inkomen et cetera. Op basis van deze data krijg je een offerte. Maar: één offerte is geen offerte, dus ga je langs nog een aantal adviseurs. Elke keer weer vul je al je gegevens in, zodat zij een offerte kunnen opstellen. Je besluit voor hypotheek nummer drie te gaan. Ondertussen hebben de hypotheekadviseurs waar je niet voor kiest, nog altijd al jouw belangrijke gegevens in handen. En je kunt er niets tegen doen.”

Het deurtje gaat dicht

Hetzelfde probleem dient zich aan bij werknemers. Veel werkgevers hebben inmiddels portals ingericht waar je je salarisstroken en jaaropgaven kunt bekijken. Maar op het moment dat je weggaat bij het bedrijf, sluit het deurtje van de portal. Het bedrijf blijft wel in bezit van je gegevens en jij kunt er zelf niet meer bij. En zo zijn er heel veel voorbeelden te bedenken. Je verzekeringspolis, medische gegevens, studiegegevens, garantiebewijzen. Rekeningafschriften die je nu alleen kunt bekijken op de website van de bank.

Applicaties volledig anoniem gebruiken

Qiy gaat dit revolutionair veranderen. Qiy-gebruikers kunnen zowel hun persoonlijke gegevens opslaan als informatie binnenhalen van voor hun relevante aanbieders. Bedrijven en organisaties, zoals jouw werkgever, de bank en verzekeraars, kunnen voor Qiy-gebruikers applicaties ontwikkelen. Zulke applicaties zijn in gebruik en qua kosten te vergelijken met apps voor de smartphone. In de apps stoppen zij al hun kennis. De hypotheekshoppende aspirant-huiskoper bijvoorbeeld kan op zijn Qiy een of meerdere applicaties van hypotheekadviseurs downloaden. Volledig anoniem. De applicaties verzamelen zelf de benodigde informatie binnen het veilige Qiy domein van de aspirant-huiskoper (zonder identificerende gegevens), rekenen de offertes door en na vergelijking kan de huiskoper dan contact leggen met de aanbieder van zijn keuze. Andere hypotheekadviseurs krijgen zijn persoonlijke gegevens nooit in hun bezit.

Een welkom alternatief

biedt Qiy een welkom alternatief op andere manieren van informatievoorziening. Maarten: “Een ziektekostenverzekeraar waarmee wij in gesprek zijn, wil Qiy graag implementeren. Ze willen van het papier af. Maar e-mail is verre van ideaal voor gevoelige informatie. Het is onveilig en je bent nooit zeker dat het bij de goede persoon terechtkomt. Met Qiy wel.”

Kip-ei-probleem

Het gaat goed met Qiy. Maarten licht toe: “Soortgelijke initiatieven lopen altijd tegen hetzelfde kip-ei-probleem aan. Qiy wordt interessant voor bedrijven en organisaties als veel mensen een Qiy hebben, maar veel mensen nemen pas een Qiy als ze er relevante gegevens in vinden. En dat gebeurt pas als bedrijven en organisaties meedoen .” Qiy ondervangt dit door zich op dit moment te richten op gesloten gebruikersgroepen, zoals werknemers in hun relatie met de werkgever. De werkgever ontwikkelt een Qiy-applicatie en attendeert alle werknemers op Qiy. Na aanmelding bij Qiy kunnen zij vervolgens al hun informatie inzien. De eerste klant voor wie we dit doen is Blokker.”

Hoogste veiligheidcertificatie

Qiy heeft aanzienlijke partners. Het is een onafhankelijke stichting die wordt geholpen door grote Europese en Amerikaanse bedrijven, zoals RSA, het nummer één securitybedrijf in de wereld. Qiy heeft inmiddels de hoogste certificatie op het gebied van veiligheid gekregen. Ze wonnen in mei de in de privacycategorie. “Bij Qiy zetten wij veiligheid en privacy voorop. Het winnen van deze award was dus een mooie mijlpaal in onze korte geschiedenis.”

Accenture organiseert in 2011 voor de vijfde keer de Innovation Awards voor de Media, Communications & High Tech-sector. 589 nieuwe, innovatieve, veelbelovende concepten hebben zich dit jaar ingeschreven. Elke week bespreek ik op Molblog een opvallend concept dat zich heeft ingeschreven. Of deze kanshebber werkelijk de Blauwe Tulp in de wacht weet te slepen, is uiteraard aan de jury. Naast media-, communicatie- en hightechconcepten is het dit jaar voor het eerste mogelijk in vier andere sectoren in te schrijven. De prijsuitreiking vindt in november plaats op het Accenture Innovation Event. Kijk voor meer informatie op .

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie