Unilever heeft een eigen crossmediaal meetmodel ontwikkeld en inventariseert momenteel bij andere partijen en adverteerders of ze mee willen werken. De stap maakt onderdeel uit van de inspanningen van het concern om het digitale ecosysteem te verbeteren.
Er ligt nu een model om publiek- en publieksreacties te meten en effecten op de korte, middellange en lange termijn. Er is nauw samengewerkt met Facebook, Google, Twitter en Kantar Research.
Niet bruikbaar
De wereldwijde mediabaas Luis Di Como zei onlangs tegen The Drum dat Unilever heeft gekeken naar andere meetsystemen in de markt, maar tot nu toe waren die allemaal niet bruikbaar.
‘We wilden iets dat ons de mogelijkheid gaf om goed en veilig crossmediaal onderzoek te doen rond verschillende platforms zonder dubbeling in bereik. Maar ook zochten we naar een manier om impact te meten. Niet alleen in termen van attributie, ook op sales.’
Unilever heeft het systeem inmiddels in een aantal markten getest en de eerste resultaten zijn volgens Di Como ‘veelbelovend’.
Uitnodiging
Unilevers mediadirecteur in Nederland, Harry Dekker, zegt dat het onderzoek ‘een internationaal initiatief is dat wordt toegepast waar mogelijk. ‘In dit stadium is het een aankondiging en open uitnodiging voor partijen - ook andere adverteerders - om zich aan te sluiten).
Dekker verwacht meer details tijdens de WFA conference in Lissabon eind maart.
Nederlands bereiksonderzoek
In Nederland loopt momenteel een tender voor een nieuw groot crossmediaal bereiksonderzoek. Initiatiefnemers zijn SKO, NLO, NOM en VINEX. Off- en online kijken, lezen en luisteren moeten er in samenkomen. Wat Unilevers stap voor dat onderzoek betekent, is niet bekend.