Soms is het gewoon uit chagrijn over een woordvoerder die met zichzelf heeft afgesproken alleen in sleutelboodschappen te antwoorden. Soms dient het als bewijs dat een geïnterviewde geen antwoord wil geven of draait. Bijna altijd levert het pijnlijke televisiebeelden op.
Er zijn enkele roemruchte interviews waarbij de ruwe beelden tot commotie leiden. Het vraaggesprek met de Blokker-topman bijvoorbeeld, die maar van een radicale transformatie bleef spreken. De NOS-journalist werd zo radeloos dat hij al diezelfde antwoorden achter elkaar plakte.
Ook RTL Nieuws doorbrak de code die voorschrijft dat je foute antwoorden of een vergissing later niet gebruikt. Het interviewde minister Hennis over het onderzoeksrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de missie in Mali. Bij een incident met een granaat kwamen twee Nederlandse militairen om.
RTL wilde weten of de militairen in Mali in veilige omstandigheden werkten, een vraag waar de minister niet mee uit de voeten kon. ‘Jeetje, jij vraagt door’, verzuchtte ze, waarna ze uit beeld stapte en steun zocht bij haar voorlichter. Het interview ging opnieuw van start.
RTL Nieuws zette de beelden online, en de dienstdoend verslaggever Siebe Sietsma deelde ze via Twitter.
(Tekst loopt door onder video, poll onderaan)
Hoe netjes is dit eigenlijk? Bert Huisjes, hoofdredacteur van WNL, zei op Radio 1 dat hij dergelijke praktijken niet vindt kunnen. Het schaadt de vertrouwelijkheid die er tussen een interviewer en geïnterviewde is.
Anderen vinden het juist goed dat er openbaarheid is over hoe een bewindspersoon verantwoording aflegt. Dat dit pijnlijke beelden oplevert, het zij zo.
Voor jou de stelling:
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!