‘Social media maken communicatie tussen politie en burger gelijkwaardiger’
Deze nieuwe uitgave in de reeks Politiewetenschap van het Programma Politie en Wetenschap is een (vervolg)studie naar de ontwikkeling van de communicatie tussen politie en burgers, die in opdracht van het Programma Politie en Wetenschap is uitgevoerd door prof. Henri Beunders van de Erasmus Universiteit in Rotterdam in samenwerking met de DSP-groep in Amsterdam. Deze studie richt zich op de communicatie tussen politie en publiek, hoe die gestalte krijgt in korpsen en hoe dat van invloed is of kan zijn op de relatie met burgers.
De publiekscommunicatie vanuit de politie is lang gedomineerd door de landelijke opvatting dat het imago van de politie door concerncommunicatie van bovenaf gestuurd zou kunnen worden. Daardoor is er het afgelopen decennium te weinig oog geweest voor communicatie van de politiefunctionaris in direct contact met de burger. Niettemin wordt op lokaal niveau de relatie burger-politie veel serieuzer genomen, zo menen de onderzoekers. Hier is de burger inmiddels geëmancipeerd tot een gelijkwaardige partner zonder wiens medewerking de politie niet goed meer kan functioneren. Dat wordt mede veroorzaakt door de opkomst van nieuwe 'sociale media'. Deze brede maatschappelijke ontwikkeling is volgens de onderzoekers niet voorbijgegaan aan de politie. Mobiele telefoon, internet en sociale media hebben ervoor gezorgd dat de politie niet langer kan opereren zonder de actieve deelname van het publiek.
Vacatures
Accountmanager New Business
SpottaAccountmanager
SpottaExterne communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen Huis
Sociaal-interactieve media stellen burgers veel meer in staat zich te bemoeien met overheidstaken. Omgekeerd doet de overheid steeds meer een beroep op burgers om medeverantwoordelijkheid te nemen onder meer voor een veilige leefomgeving. Daardoor heeft de politie ten aanzien van het publiek een gelijkwaardige, en soms zelfs afhankelijke positie gekregen.
De bereidwilligheid van de burgers om de politie bij te staan, leidt er dus toe dat de verticale gezagsverhouding van vroeger heeft plaatsgemaakt voor een horizontale relatie die eerder te typeren is als een bondgenootschap: samen sterk voor een veiliger en leefbaarder samenleving. Het verdient volgens de onderzoekers aanbevelingen dit bondgenootschap tussen politie en burgers verder te versterken. Dat vraagt volgens de onderzoekers wellicht om een ander type politiefunctionaris.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid