Overslaan en naar de inhoud gaan

Perverse prikkels aan het werk

De column van Tom de Bruyne.
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

De manier waarop bijvoorbeeld een keuze aan ons wordt gepresenteerd, bepaalt volledig welke keuze we vervolgens maken. De reden waarom de Oostenrijkers voor bijna 100 procent orgaandonor zijn en de Duitsers voor 14 procent, is simpel: de Oostenrijkers moeten op een formulier aanvinken of ze liever geen orgaandonor zijn en de Duitsers moeten aanvinken of ze het wel willen zijn.

Wanneer je accepteert dat ons gedrag bijna volledig wordt bepaald door hoe het wordt uitgelokt, kun je ook veel makkelijker menselijk gedrag in organisaties begrijpen.

Joris Luyendijk

Dat is eigenlijk de essentie van wat Joris Luyendijk ontdekte toen hij drie jaar lang bankiers interviewde in Londen. Als je een systeem ontwerpt waarin de winsten voor de bankiers zijn en de verliezen voor de gemeenschap, dan ontwerp je een goksysteem waarbij de deelnemers zich gedragen als topspelers in de Champions League van het Grote Finance Spel. De deelnemers zien het als topsport.

Niet-bedoelde perverse prikkels

Wat je telkens terug ziet keren, is dat dit soort systemen uiteindelijk altijd ten onder gaan aan niet-bedoelde perverse prikkels.

Enron, één van de grootste faillissementen uit de geschiedenis, had een HR-systeem ontwikkeld dat Rank and Yank heette: iedereen werd continu gerankt op basis van performance. De 20 procent laagst gerankte werknemers vlogen er elk kwartaal uit. Het gevolg: iedereen begon het systeem te manipuleren om niet bij die 20 procent te horen. En dat leidde uiteindelijk tot de grootste boekhoudfraude ooit.

Psychiatrische bedden

Wanneer ziekenhuizen hun psychiatrische bedden afstoten omdat dit de score voor het gemiddeld aantal verblijfdagen naar beneden haalt, en wanneer universiteiten hun faculteiten humane wetenschappen sluiten, omdat deze negatief wegen op de economische output metric die de grootte van de subsidie bepaalt, zie je perverse prikkels aan het werk.

Het gigantische probleem hierbij is dat we het bijna slechts doorhebben als het ontwerp van het systeem niet meer is aan te passen. 

Deze column staat in Tijdschrift voor Marketing nummer 7/8

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al abonnee? Log hier in