Overslaan en naar de inhoud gaan

Feestdagenregeling kost banen en kerstpakketten

Door de invoering van de nieuwe Feestdagenregeling zullen naar schatting 1.000 van de 3.000 mensen die nu werkzaam zijn in de…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Het rapport van KPMG geeft aan dat nu al 28% van de bedrijven geen kerstpakket aan de werknemers meer zal geven. Dit betekent dat naar de huidige verwachting 1.2 miljoen gezinnen het dit jaar zonder het traditionele kerstpakket moeten doen. Maar omdat 67% van de bedrijven er nog geen definitief besluit over heeft genomen, is het voor nog eens 1.6 miljoen huishoudens maar de vraag of zij een kerstpakket krijgen. Mogelijk raken in totaal bijna 3 miljoen Nederlanders gedupeerd.

related partner content for mobile comes here

Uit een representatief onderzoek van Maurice de Hond onder de Nederlandse bevolking blijkt dat tweederde van de Nederlanders het kerstpakket beschouwt als een Nederlandse familietraditie. Deze dreigt nu door de feestdagenregeling uit de samenleving te verdwijnen.
De maatregel, die op 1 januari 2003 werd ingevoerd, maakt een einde aan de mogelijkheid voor bedrijven een belastingvrij kerstpakket cadeau te geven aan hun personeel. Volgens de nieuwe regeling moet over de waarde van het kerstpakket loonbelasting worden betaald, hetzij door de werkgever, hetzij door de werknemer. Voor de werkgever die de loonbelasting op zich neemt, wordt het kerstpakket gemiddeld 60 tot 75% duurder.

Voor de sector betekent de maatregel een verlies van 1.000 banen, vooral onder jongeren en lager opgeleiden, en een omzetdaling van zeker 49 miljoen.
René Roorda, adjunct-directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel: "Deze wet kost ruim 61 miljoen: voor elke euro die de overheid met deze maatregel denkt te bezuinigen, levert de samenleving in. De totale kosten voor de samenleving die ontstaan door onder andere het verlies van werkgelegenheid zijn twee keer zo groot als de veronderstelde inkomsten. Het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat het de bedoeling van het kabinet en parlement is geweest om een extra kostenpost te creëren."

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in