Podcast van de week: DeepMind

Airborne kiest audioproducties van adverteerders die de moeite van het luisteren waard zijn. Deze week: DeepMind. 

Deepmind

Een beetje zichzelf respecterende awardshow heeft inmiddels ook podcasts en audio als categorie. En da’s fijn, want die awards helpen om een beeld te krijgen van wat er aan producties is verschenen. In de categorie branded podcasts bij de Lovie Awards was DeepMind afgelopen maand de grote winnaar (goud en de publieksprijs). 

Intimiderend

De titel van de podcast is gelijk ook de afzender: DeepMind. Dit bedrijf is onderdeel van Google en ontwikkelt en onderzoekt toepassingen van kunstmatige intelligentie (of AI: artificial intelligence). De podcast bestaat sinds augustus 2019, maar eerder dit jaar verscheen een tweede seizoen, waarmee de serie in totaal inmiddels 17 afleveringen telt. 

Normaal gesproken zijn podcasts die uitgebreid ingaan op wat een bedrijf of organisatie precies doet, voor buitenstaanders zelden de moeite van het luisteren waard. Maar dat is in dit geval anders: AI is namelijk zo’n groot en complex onderwerp dat het voor de gemiddelde leek totale abracadabra is. En bovendien is AI ook vrij intimiderend, want associaties met computersystemen die zich tegen de mensheid keren en andere rampscenario’s, dringen zich al snel op.

Eiwitvouwprobleem

De podcast DeepMind is verrassend helder. Iedereen die in de zaterdagkrant in staat is om de wetenschapbijlage te lezen, kan uit de voeten met deze podcast. De eerste aflevering van het nieuwe systeem reconstrueert hoe AlphaFold, een AI-systeem van DeepMind, één van de grootste uitdagingen in de biologie oplost, namelijk die van het ‘eiwitvouwprobleem’. Eiwitten zijn een van de belangrijkste bouwstenen van het lichaam en bestaan uit ketens van aminozuren. Hoe die zich precies gedragen in een lichaam is voor wetenschappers lastig te voorspellen. Met AI is dat, dankzij DeepMind, gelukt. Dat kan de medische wetenschap enorm helpen met het vinden van behandelingen tegen bijvoorbeeld Parkinson. 

Ethische dilemma’s

De productie heeft een flink aantal verschillende sprekers, maar host Hannah Fry, wiskundige en ervaren presentator, leidt je er soepel doorheen. Ze vat delen samen en maakt abstracte delen concreet. De toon is daarmee soms bijna luchtig. Terwijl je ondertussen toch vrij stevige, wetenschappelijke kost geserveerd krijgt.  

Gezien de afzender, is het niet verbazingwekkend dat de meeste afleveringen een indirect pleidooi zijn voor AI. Toch komen in de laatste aflevering ook ethische dilemma's aan bod, bijvoorbeeld met betrekking tot inclusie en diversiteit. Hoe voorkom je dat AI op basis van gender of raciale kenmerken de verkeerde keuzes maakt? Na het beluisteren van deze serie zou je bijna zeggen: kan AI dat soort problemen niet gewoon zelf even oplossen? 

Luister naar DeepMind op Spotify.

Meer luisteren?

Alle eerdere ‘podcasts van de week’ vind je op deze overzichtspagina. Gelijk luisteren? Dat kan met deze handige afspeellijst op Spotify

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie