Zo’n anderhalf jaar geleden zette het tv-programma Boos, Nederland op zijn kop door de misstanden bij The Voice of Holland en The Voice Kids aan te kaarten. Achter de schermen van de talentenjachtprogramma’s bleek seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik aan de orde van de dag. In de schokgolf die dat in heel Nederland teweegbracht, werd onder meer door het kabinet een ‘Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld’ (RCGOG) aangesteld - in de persoon van Mariëtte Hamer.
Maatschappelijk gesprek
De opdracht die Hamer meekreeg was om gevraagd en ongevraagd te adviseren over de aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. En, punt twee, om een boegbeeld te zijn van het maatschappelijk gesprek dat moet leiden tot een cultuurverandering. Om daar inhoud aan te geven, verschijnt sinds april de podcast ‘Alles op tafel’.
Omgangsvormen
In de podcast nodigt Mariëtte Hamer samen met presentator Sahil Amar Aïssa ‘cultuurmakers’ uit om in gesprek te gaan over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het doel is daarbij om uit te stijgen boven actuele incidenten - zoals bij Dwdd of Ajax - en juist te proberen om de onderliggende structuur bloot te leggen, want een bepaalde cultuur met bijbehorende omgangsvormen vormt natuurlijk de basis voor misstanden.
De vorm van de podcast is dat er telkens aan een ‘tafel’ wordt plaatsgenomen: de talkshowtafel, de draaitafel of - zoals in de laatste aflevering - de regietafel. Die tafels verwijzen naar de omgeving waarin het gesprek zich afspeelt en de gasten die worden uitgenodigd.
Ongevraagde avances
In de laatste aflevering is actrice Hadewych Minis te gast en vertelt over hoe zij in de theater-, film- en televisiewereld altijd een pantser droeg om zich te wapenen tegen ongevraagde avances van mannen - en hoe ingewikkeld dat is als actrice, waarbij je juist jezelf moet kunnen blootgeven. Interessant is ook de anekdote over de toneelacademie, waar leraren gewoon samen douchten met hun leerlingen. Minis durfde er niets van te zeggen, want iedereen leek het normaal te vinden. Juist het persoonlijke perspectief in deze gesprekken maakt inzichtelijk hoe bepaalde patronen kunnen ontstaan. En zoals bij het oplossen van veel maatschappelijke misstanden, is ook hier bewustwording een belangrijke eerste stap.
Prijzenswaardig
Ook al is er over de vorm van de podcast weinig bijzonders te melden - een rondetafelgesprek dat ook in video wordt opgenomen - het is toch een prijzenswaardig initiatief. Veel (politieke) commissies doen hun werk uit het zicht en presenteren vervolgens een dik rapport. In dit geval zijn we als het ware onderdeel van het onderzoeksproces en de ideevorming, waarmee de doelstelling een maatschappelijk gesprek op gang te brengen in elk geval vrij letterlijk wordt ingevuld. En mooi ook dat regeringscommissaris Mariëtte Hamer zelf aan dat gesprek deelneemt.
Meer luisteren?
Alle eerdere ‘podcasts van de week’ vind je op deze overzichtspagina. Op de hoogte blijven en nooit meer iets missen? Dat kan met onderstaande handige afspeellijst op Spotify.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!