RTL Nederland heeft in 2023 een omzet behaald van 620 miljoen euro, 2,5 procent lager dan het jaar ervoor. De mindere resultaten komen vooral door het eerste halfjaar. De tweede helft van het jaar was de omzet 1 miljoen euro minder dan in 2022 en draaide RTL Nederland beter.
Nettowinst was 115 miljoen euro; in 2022 was dit 124 miljoen euro. Het aangepaste ebitda-resultaat daalde over het hele jaar met bijna 10 procent naar 145 miljoen euro.
Dat blijkt uit vandaag bekendgemaakte cijfers van RTL Group. De groep heeft de cijfers van Nederland nog in het resultaat verwerkt. DPG Media maakte half december bekend RTL Nederland over te willen nemen.
Videoland
Videoland heeft nu 1,4 miljoen betalende abonnees. In het laatste kwartaal groeide het aantal abonnees met 111.000. In het hele jaar kwamen er 200.000 abonnees bij.
Ceo Sven Sauvé zegt dat de resultaten de verwachtingen hebben overtroffen. 'Ons streamingplatform Videoland groeide flink door en bereikte tegen het eind van het jaar maar liefst 1,4 miljoen betalende abonnees. Onze lineaire zenders wisten opnieuw een recordmarktaandeel te realiseren, ditmaal van maar liefst 35,1 procent in onze kerndoelgroep van 25-54 jaar; een verbetering van het vorige recordjaar 2022. Dit alles heeft geleid tot een mooi financieel resultaat, waarmee we kunnen blijven investeren in de beste Nederlandse content.'
RTL Group: mindere advertentiemarkt
RTL Group behaalde een omzet van 6,23 miljard euro. Dat is een daling van 5,4 procent. De aangepaste ebitda daalde met 15,2 procent naar 782 miljoen euro. Netto inclusief RTL Nederrland daalde het resultaat met 212,9 procent naar 598 miljoen euro.
De mindere resultaten zijn het gevolg van een daling op de advertentiemarkt. RTL had ook last van mindere verkopen van tv-programma's door het eigen productiehuis Fremantle.
ACM: nog geen witte rook overname door DPG Media
DPG Media en RTL Nederland vroegen de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een maand geleden formeel om goedkeuring voor de overname. De ACM heeft vier weken de tijd om tot een oordeel te komen. Maar bij aanvullende vragen voor de meldende partijen gaat de klok op stil. In de praktijk kan een fusieonderzoek dus langer duren.
ACM laat donderdag weten er nog niet uit te zijn. 'Wij zijn nog bezig met het onderzoek naar de gevolgen van deze overname en wij kunnen niet zeggen wanneer het onderzoek afgerond is. In het marktonderzoek spreken we met verschillende stakeholders. Over eventuele meldingen van marktpartijen doen wij gedurende het onderzoek geen uitspraken', laat een woordvoerder weten.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!