Kamer: omroepbestel zal sterk veranderen

Politiek Den Haag vindt een sterke publieke omroep zeer belangrijk, maar aan de grondslagen onder het bestel moet absoluut iets veranderen. Dat zal vandaag blijken in het Kamerdebat rond de mediabegroting.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Grootste speerpunt van de Kamerleden zullen de ledentallen van de omroepen zijn. Via die aantallen wordt nu nog de legitimiteit van een zendgemachtigde bepaald. Het probleem daarbij is dat mensen zich steeds minder geroepen voelen zich aan te sluiten bij een vereniging.
Staatssecretaris Van der Laan (Media, D66), Publieke Omroep en ook Kamerleden zoeken daarom naar een alternatief om de legitimiteit van omroepen vast te stellen.

VVD en D66 komen vandaag met een initiatiefwetsvoorstel waarin geregeld wordt dat programmagegevens vrijkomen. Daarover loopt al heel lang een juridische discussie. Als deze gegevens vrijkomen, kunnen commerciële zenders en uitgevers zelf gidsen maken met programmagegevens. De publieke omroepen vrezen dan ledenverlies, aangezien omroeplidmaatschap doorgaans gekoppeld is aan het abonnement op de gids van de betreffende omroep.

Alleen het CDA ziet nog iets in ledentallen. ‘Een Kamermeerderheid stuurt erop aan dat omroepen verworden tot productiehuizen. Wij zijn het daar niet mee eens’, zegt CDA-mediawoordvoerder Joop Atsma. ‘Als het toch die kant opgaat, raad ik omroepen aan om commercieel te gaan. Je zou dan kunnen denken aan de EO die een sterke achterban heeft. En het bestel kan je dan reduceren tot één tv-net dat alles uitzendt wat de commerciële zenders niet doen.’

VVD-woordvoerder De Grave snapt niet dat de omroepen zeggen dat de opgelegde bezuinigen te hoog zijn. ‘Ze kunnen toch ook voetbalrechten kopen voor enorme bedragen? Ik kan sowieso niets met de kritiek van de omroep op de hoogte van de bezuinigingen. Die staan gewoon in het hoofdlijnenakkoord van het kabinet, dus we moeten ons eraan houden.' De Grave denkt dat ingrijpende veranderingen in het bestel nooit zo dichtbij waren als nu. ‘In het verleden wilde de PvdA nooit iets veranderen, nu krijgt de kritiek daar ook voet aan de grond.'

PvdA-woordvoerder Jeltje van Nieuwenhoven is inderdaad voorstander van meer samenwerking in Hilversum. Maar de mediabrief van Van der Laan biedt haar onvoldoende aanknopingspunten hoe dat te doen. ‘Ik zie veel tegenstrijdigheden in die brief. Ze wil meer programma's over cultuur, vrouwen en integratie, maar die zijn juist duur om te maken. In die optiek moet er geld bij. Ook wil ze dat de kijkcijfers niet zaligmakend zijn, terwijl het totale bereik van de omroepen van haar niet omlaag mag. En inherent aan het bereiken van specifieke doelgroepen is een verlaging van het kijkaandeel.'

D66'er Bert Bakker is het daarmee eens. Hij noemt het belang van de kwaliteit enerzijds en de kijkcijfers anderzijds een ingewikkelde spagaat (ANP).

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie