VWA openbaart wie sjoemelt en wie niet


De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) zal dergelijke controlegegevens openbaar maken, maakten de ministeries van Landbouw en Volksgezondheid afgelopen maandag bekend. De publicatie van de gegevens is volgens de ministeries bedoeld om consumenten te tonen hoe het met de voedselveiligheid van verschillende waren is gesteld. Niet alleen de controlegegevens van de 'foute' bedrijven maar ook die van de bedrijven, die zich aan de regels hebben houden, worden straks door de inspectiedienst openbaar gemaakt.
In eerste instantie zal een beperkt aantal gegevens voor iedereen te zien zijn: hygiënecontroles in slachthuizen, de resultaten van onderzoeken naar resten bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit, en gegevens over het gebruik van vloeibaar frituurvet in snackbars en cafetaria's. Volgens jaar besluiten de beide ministeries of publicatie van alle controlegegevens standaard wordt.
Vacatures
Senior Marketeer Partnerships
Nationale Postcode LoterijSenior communicatieadviseur
Gemeente DelftTeamleider Online
AVROTROSAfgelopen najaar bleek in de Tweede Kamer dat de voedselbranche huiverig is voor het zogenoemde 'naming and shaming' van foute bedrijven. Vertegenwoordigers van de levensmiddelenindustrie en -handel betoogden toen dat publicatie van de gegevens een functie moet hebben: bijvoorbeeld voorkomen dat mensen ziek worden door het eten van een slecht product. De VWA is tot nu toe zeer terughoudend met het vrijgeven van bedrijfsnamen. Zo gaf de inspectiedienst aanvankelijk niet vrij welke fritesfabrikant in 2004 met dioxine vervuilde aardappelschillen aan de veevoersector leverde. (ANP)
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid