Overslaan en naar de inhoud gaan

Dossier Pitchpijn: Hoe kom je erbij om in deze tijd tonnen te investeren in een pitch?

Het pitchbesluit van KPN, het vertrek van Jumbo bij FHV, Alfred dat via Adformatie moest vernemen van de overstap van Verkade naar…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

De oproep tot een collectieve boycot van de KPN-pitch, het gescherm met een pitchcode, de goed bedoelde adviezen en vileine verdachtmakingen: het zijn veelal geforceerde pogingen tot het reanimeren van een krampachtig in stand gehouden status quo. Ondernemingen en bureaus zijn in paniek omdat het model waar de kapitalistische wereld en onze marketing en communicatielessen op waren gebouwd, niet meer werkt. Voor de consument, met het roer zo veel mogelijk in eigen hand, is de trend vooral naar ‘minder’. En door de crisis komt daar nog bij dat sommige mensen ook minder moeten.

En dus gaan marketeers ‘knutselen’, zoals een bureaudirecteur mij mailde, en is marketing een ‘doe-baantje’ geworden: weer een nieuwe verpakking, weer eens een kortingsactie. Daarbij is de relatie met het bureau net zo’n lang leven beschoren als al die projecten – het is allemaal inwisselbaar. De bureaus ondertussen plengen krokodillentranen. Ze worden aan de kant gezet door hun wanhopig naar een betere marktpositie hunkerende klanten. Schande! Zoveel energie en geld gestoken in een pitch, en dan voordat die investering min of meer is terug verdiend, bruut aan de kant gezet!

Wat er bij de bureaus maar niet in wil, is dat ze zelf ook deel uitmaken van een model dat aan verandering toe is. Hoe kom je erbij om in deze tijd tonnen te investeren in een pitch? En er dan maar vanuit gaan dat die klant zich voor een niet vooraf vastgelegde periode van jaren aan je verbindt? Chic is het misschien niet, maar mag een opdrachtgever misschien zelf weten op welke manier en voor hoe lang hij ergens geld in blijft steken? Alles is met elkaar verbonden en de bureaus mogen zich wel eens gaan beraden op hun positie, nu het marketing- en communicatiemodel net zo hard aan vervanging toe is als het economische en financiële model.

In plaats van te vluchten in een ‘wij kunnen het ook niet helpen’-reflex zouden ze inspiratie kunnen ontlenen aan ontluikende burgerinitiatieven in het kapot bezuinigde Griekenland. Daar ontstaat een paralleleconomie waar de consument zelf baas wordt over vraag en aanbod.
Het bij de oprichting beschimpte Joe Public Take-Away Advertising heeft inmiddels het gelijk aan zijn kant. Een ‘cater to order’-model heeft de toekomst.

Foto: Moon Jansen

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al abonnee? Log hier in