Overslaan en naar de inhoud gaan

Als werknemers hun onvrede niet kunnen uiten heeft dat akelige gevolgen

Vertelt Agnes Akkerman op 24 november in haar oratie ‘Ruzie op het werk: de stem van werknemers in de arbeidsverhoudingen van de 21e…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

De toename van flexibele arbeidscontracten, groeiende arbeidsmigratie en afname van de macht van traditionele werknemersvertegenwoordiging – de vakbond – zorgen voor een fundamentele verandering in de positie van werknemers binnen organisaties. Flexibele arbeidskrachten en migranten durven het minder aan hun ongenoegen op de werkvloer kenbaar te maken; steun voor vakbonden neemt af. Feitelijk leidt dit ertoe dat de stem van werknemers in de hedendaagse arbeidsverhoudingen minder zal doorklinken.

related partner content for mobile comes here

Ontmoedigen en belemmeren

Dat zal Agnes Akkerman op 24 november vertellen in haar oratie ‘Ruzie op het werk: de stem van werknemers in de arbeidsverhoudingen van de 21e eeuw’ aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij gaat in op de gevolgen van deze radicale en snelle veranderingen voor de stem van werknemers, en beargumenteert waarom het ontmoedigen en belemmeren van mondigheid bij werknemers veel ingrijpender en verstrekkender kunnen zijn dan we tot nu toe aannemen.

Ongewenst gedrag

Akkerman onderzoekt hoe, in werksituaties waarin werknemers weinig hun onvrede over de arbeidssituatie uiten, deze onvrede kan leiden tot ongewenst gedrag op het werk. Bovendien onderzoekt zij hoe onvrede op het werk zijn weerslag heeft op politiek gedrag van werknemers, zoals stemgedrag en politiek protest.

Dure staking

Zij kijkt daarbij verder dan de rol van de ‘the usual suspect’ (de werkgever) en benadrukt in haar onderzoek de rol van collega’s. Soms heeft de mondigheid van een werknemer negatieve consequenties voor de rest van de werknemers. Een voorbeeld hiervan is een dure staking, die de werkgelegenheid in gevaar brengt (bijvoorbeeld de staking bij AirFrance).

Groepsnormen

Het kan ook zijn dat bij een klacht bij de baas, het hele team gestraft wordt. In zo’n situatie zullen groepsnormen ontstaan die het uiten van onvrede afremmen. Wie daarvan afwijkt, door wel te klagen bij de baas, riskeert dan afkeuring van zijn collega’s. Voorbeelden daarvan zijn het pesten van actieve vakbondsleden.

Bestraffen van mondigheid

Collega’s, zelfs zij die eerst meededen aan het protest en het uiten van onvrede, kunnen op deze manieren zelf tot het bestraffen van mondigheid overgaan.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in