Dutch Digital Agencies brengen vrijdag tijdens Dutch Digital Day een ode aan digitale helden die de wereld veranderen. Niet alleen creatieven, maar ook bijvoorbeeld journalist Christiaan Triebert van Belingcat. Hij zet digitale techniek in voor onderzoeksjournalistiek.
Europese persprijs
Triebert won dit jaar een Europese Persprijs gewonnen voor zijn reconstructie van de coup in Turkije. Die maakte hij aan de hand van WhatsApp-berichten en publiceerde het stuk op Bellingcat.com.
Bellingcat is een internationaal burgerjournalistiek netwerk. De journalisten maken onder andere gebruik van online bronnen, zoals sociale media. Triebert: ‘We onderzoeken politieke conflicten en corruptie. Daarbij gebruiken we de nieuwste technologieën. Geen dure software, maar crowdsourcing en open source bronnen en hulpmiddelen.’
Misstanden onderzoeken
Triebert vindt dat iedereen met een internetverbinding misstanden moet kunnen onderzoeken. Hij is bijvoorbeeld trots op een onderzoek dat ging over de internationale luchtaanvallen in het Midden-Oosten: an American airstrike on a mosque in Syria.
Hoe kan de creatieve industrie helpen? ‘Met fundraising en dergelijke. In alle eerlijkheid zijn wij bij Bellingcat eigenlijk gewoon een groep nerds met heel weinig kennis over dat soort zaken. We moeten opzoek naar manieren om onderzoekscollectieven rendabel te maken.’
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!