De consument genereert steeds meer omzet op de Nederlandse tv- en videomarkt, met name dankzij het SVOD-model (subscription video on demand). De omzetverhoudingen zijn 46 procent consument/54 procent advertenties. Dat blijkt uit een analyse van Berry Punt (Nielsen) en Peter Wiegman (Het Media Loket) over de afgelopen vijf jaar.
De markt was in 2022 goed voor bijna 2,6 miljard euro. Het betaalde abonnement op streamingdiensten (SVOD) maakte in de afgelopen vijf jaar de sterkste groei door met 143 procent groei en uiteindelijk een omzet van 1,2 miljard in 2022. TVOD (transaction video on demand, ofwel de verkoop van één of meerdere video's voor een bepaalde tijd) is met 45 miljard een stuk kleiner. Omgerekend naar kijktijd levert de consument per minuut twee keer zoveel op in vergelijking met een adverteerder.
Kijker brengt 21 euro per minuut op, adverteerder 9 euro
De tijd die consumenten besteden aan het kijken naar streamingsdiensten is sinds 2018 met ruim 40 procent toegenomen en kwam in 2022 uit op 57 minuten per dag. De kijktijd aan door adverteerders betaalde content daalde in dezelfde periode met 7 procent, maar is met 156 minuten en een aandeel van 73 procent nog steeds het grootst.
Het kijktijdaandeel van SVOD/TVOD is in de periode 2018-2022 gestegen van 19 naar 27 procent. Het omzetaandeel van SVOD/TVOD liep in dezelfde periode op van 33 naar 46 procent. Hiermee is de kijker bijna net zo belangrijk als de adverteerder als het gaat om de omzet in de markt.
Als de jaaromzet wordt gedeeld door de dagelijkse kijkminuten blijkt dat de kijker met 21 euro per minuut veel meer opbrengt dan de adverteerder, die uitkomt op 9 euro per minuut. Het gaat hier om de opbrengst per minuut voor respectievelijk SVOD/TVOD en spot/non-spot/AVOD (ad-based video on demand).
Gemiddeld levert elke kijkminuut ruim 12 euro op. Dat is een stijging van 69 procent ten opzichte van 2018, terwijl de totale kijktijd in dezelfde periode met slechts 3 procent toenam. Hiermee lijkt de tv- en videomarkt nog steeds een aantrekkelijke markt met een toenemend belang van de kijker als inkomstenbron, concluderen de onderzoekers.
Punt en Wiegman onderzochten net als vijf jaar geleden de verschillende vormen van tv- en videoconsumptie en koppelden dat aan de diverse geldstromen in de markt. Dat zijn de advertentie-inkomsten (spot en non-spot) en AVOD (advertising video on demand) aan ene kant en de abonnementsgelden die consumenten betalen voor de streamingsdiensten aan de andere kant.
Uit een eerdere analyse in 2019 bleek dat een minuut TVOD/SVOD meer opbrengt dan een minuut lineaire tv en/of AVOD. Die ontwikkeling heeft zich de afgelopen jaren doorgezet.
De complete analyse is hier te downloaden.
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!