Ouderwetse griepvoorlichting
Minister Klink bekijkt of er een website van de overheid moet komen met de risico's en bijwerkingen die gepaard gaan met de Mexicaanse griepprik. Hij zei dat in het Radio 1 Journaal. Klink maakt zich zorgen over geruchten en foutieve informatie op het internet over het vaccin. Klink reageerde daarmee onder meer op de ochtenduitzending van het Radio 1 Journaal, waarin forse kritiek werd geuit op de vindbaarheid van informatie over risico’s van vaccinatie. Zowel op de site van de RIVM als op de site van Klinks Ministerie van Volksgezondheid is die informatie nauwelijks te vinden.
Wie op trefwoorden als ‘risico’ en ‘vaccinatie’ googlet komt op tal van fora terecht, vol broodje-aapverhalen over de gevaren van de griepprik, maar de beide overheidssites schitteren in de googleratings door afwezigheid.
Klink gaf in het Radio 1 Journaal te kennen dat hij hierover contact had gehad met zijn hoogste ambtenaar. Markant was de opmerking (ik parafraseer de minister): we hebben dit - een enorme hausse aan geruchten en indianenverhalen op internet – al eerder meegemaakt met de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker.
Toen was de kritiek dat het ministerie en het RIVM de kracht van internet schromelijk hadden onderschat. De geruchtenstroom op internet over de noodzaak en de risico’s van vaccinatie tegen baarmoederhalskanker leidden tot een zeer tegenvallende opkomst.
Een buitengewoon leerzame ervaring voor ouderwets denkende gezondheidsinstanties, zo leek het. Dat dezelfde discussie zich nu opnieuw rond het griepvaccin afspeelt is onbegrijpelijk. Je zou er bijna een beetje grieperig van worden. Om een of andere reden heb ik het idee dat dit niet zozeer ligt aan slapende voorlichters, al zouden die wel wat harder kunnen schreeuwen, maar eerder aan de starheid van het ambtelijk apparaat.
In beide gevallen zou ik zeggen: kan hier eens even flink de bezem doorheen?
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid