Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is jouw STE

Zonder hun STE kunnen bedrijven en merken niet communiceren. Toch doen ze niet anders. En dat maakt hun (guerrilla)acties en verhalen even…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Guerrillamarketing. Veel mensen blijven het verwarren met een gebbetje. Een geintje. Zien het als een zakje sambal voor erbij. Maar daar heeft guerrillamarketing niks mee te maken. Het is een strategisch onderdeel van je communicatie. Alles wat je zegt en doet, hoort een vertaling van je STE te zijn.

related partner content for mobile comes here

Je STE ja. Je USP, je core, je ziel, je raison d’être. Je merkonderscheid binnen je productcategorie. Ben je de innovatiefSTE, de vieruurSTE, de altijdvooriedereenklaarstaanSTE, de schattigSTE? Kies! Pas wanneer je je merk helder en authentiek positioneert, zullen mensen dat herkennen. Je kunt immers niet A zeggen, B doen en C zijn. Dan springt de bullshitmeter bij mensen direct op rood. Zonder een STE is je communicatie leeg en onecht.

O, wacht even. Je weet niet wat jouw STE is. Maak je geen zorgen. Dat weten de meeste merken niet. Ik vraag het geregeld aan mensen die een lezing of workshop van mij bijwonen. Verder dan sneue containerbegrippen als klantvriendelijkSTE, de beSTE, de innovatiefSTE komen ze niet. Laatst nog had ik een groep managers van een retailketen aan tafel. Tien man, tien STE’s. De communicatie van het retailketen was dan ook een houtje-touwtje van alles wat. Een tijdje later hetzelfde bij een overheidsinstantie. Acht man, acht STE’s. Externe magazines, de site, personeelbladen, hun acties: houtje-touwtje.

Maar Cor, hoor ik dan, die Bavaria Babes bijvoorbeeld, dat was toch niks meer dan gewoon leuk. Zeker, maar wel een actie die precies bij het merk past. Die stoelt op het STE van Bavaria. Want de brouwer is een challenger. Staat voor lef en gedurfd. Voor dingen anders willen doen, vertaald in dat ene woordje ‘Zo’. Oftewel: zo kan het ook, zo doen wij het. Dingen anders doen, dat zit ook in de genen van het merk. Bavaria brouwde als eerste in ons land pils. Heeft als enige een eigen mouterij, eigen graanvelden en een eigen waterzuiveringsinstallatie. En zo doet Bavaria het ook in hun communicatie. In hun logo wijst het kompas niet naar het noorden, maar het zuiden.

Nadat Horst Tappert zijn Derrick-jas had uitgetrokken, zat hij dagbladpaginagroot in Zandvoort met een flesje Bavaria en een schep in een kuil. Nadat de ‘Drie Vrienden’ afscheid hadden genomen van Amstel verschenen ze in een spotje van Bavaria. Genietend van hun vakantie: ‘Zo, nu eerst een Bavaria.’ Denk aan de Leeuwenhose, denk aan de Bavaria Babes. Bavaria spreekt geen houtje-touwtje, maar communiceert op basis van hun wedoenhetzoSTE. Alles klopt.

Vraag het dus aan je vrienden, je vrouw, je zakenrelaties of sportmaatjes: wat is je STE. Je zult merken, ze weten het niet. Nog erger: jij weet het ook niet. En dat maakt van jou misschien wel de nietechtallerslimSTE. Een STE waarmee je echt aan de slag moet. Als de sodemiederSTE.

p.s: dit artikel verscheen eerder op

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in