Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat brengt 2012, eenzelfde “freeze” als 2011 of groei?

2011 viel alsnog tegen
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

2011 gaf nog grote onrust te zien op in het bijzonder de financiële markten en dat leidde ertoe dat ook de economie na een aanvankelijke opleving begin dit jaar toch uiteindelijk in een recessie kwam, de z.g. “double dip” was een feit.
Daardoor werd ook de politiek onrustig en beheerste dit nieuws hele gehele jaar onze media, om murw van te worden.
De kern van de crisis is het wantrouwen in de financiële wereld, mede waardoor de consumenten ook wantrouwiger zijn geworden.
Het gevolg van dat alles is bekend: bedrijven zoeken (alweer) kostenbesparingen, geven beduidend minder uit aan reclame en innovatie en krimpen verder met personeel.
Het gevolg: de uniciteit van de diensten/producten neemt af en tegelijk verzwakken merken >> kansen voor lage prijzen proposities welke Europa binnenvliegen…….

related partner content for mobile comes here

2011 was een zwaar jaar voor de analisten van de FD Nieuws uur Beurs top 5. Het afgelopen jaar deden twee clowns betere zaken op de beurs dan vijf doorgewinterde marktvorsers. In 2011 namen gerenommeerde beursanalisten het op tegen clowns Frenky en Milko van circus Herman Renz. De stand eind 2011, na een turbulent beursjaar: een verlies van 28,6% voor de virtuele portefeuille van de analisten, tegen een verlies van 22,9% voor de clowns.

Consumenten zijn zoals gezegd (ook) murw van al ruim drie jaar lang iedere dag slecht nieuws en weten niet meer wat er van klopt en wie ze nog kunnen vertrouwen.
Als gevolg daarvan is het consumentenvertrouwen sterk gedaald en dát is nadelig.
Tegelijkertijd zijn consumenten stukken mondiger en communiceren met snelle media, en schromen niet om bedrijven, personen en merken aan de schandpaal te nagelen.
Maar hebben zij ook grote zorg over de toekomst, hun inkomen, hun werk, hun pensioen, hun (klein)kinderen en de zorg voor het milieu.
Het gevolg: minder uitgeven & meer sparen want dat geeft “zekerheid” >> gevolg economie nog meer onder druk en minder omzet voor bedrijven én inkomsten voor overheid.
Wist u overigens dat de economie in 2011 amper 1% gekrompen op een vrij hoog welvaartsniveau?

Wordt 2012 dan wel beter?

Het Centraal Planbureau gaat voor de Nederlandse economie in 2012 uit van een ‘doormodderscenario’. Niet bepaald opwekkend, maar wel een logische keus. Voor de economie van Nederland hangt volgend jaar veel, heel veel af van het verdere verloop van de eurocrisis.
Afgelopen jaar was het doormodderen, omdat de Europese politici onmachtig bleken om de eurocrisis de kop in te drukken. Niet iedereen gebruikt de term, maar voor volgend jaar veronderstellen alle onderzoekers en analisten dat het opnieuw ‘doormodderen’ wordt. ‘De nadruk ligt op de enorme onzekerheid’,

Nee, dat schept vertrouwen……….

Als we niet oppassen, wordt 2012 een herhaling van 2011 en schieten we in een “freeze”.
Het komt ons inziens toch neer op het ondernemerschap van bedrijven en mensen.
De verwachting voor de economie is dat die in 2012 ongeveer gelijk blijft, dus met 0 groeit. Wel zal de koopkracht enigszins dalen omdat zorgkosten en overheidskosten wél stijgen. Maar nog altijd een stevige economie met veel kansen om te pakken.

De manier van zakendoen is veranderd
De langdurige recessie heeft intussen een enorme impact op markten, omzet en winstperformance bij vele organisaties. Gedwongen door de recessie en de sterk opgekomen (internationale) concurrentie is de manier van zakendoen drastisch (blijvend) veranderd. Daarbij is de impact van internet enorm.
Iedere koper en prospect kunnen met het grootste gemak zijn klantwens laten vertalen naar aanbieders vanuit de hele wereld.
Klanten en prospects zijn intussen stukken veeleisender geworden en verlangen meer en betere services, tegelijkertijd een hogere handelingssnelheid, tegen goede of hoge kwaliteit en dat alles tegen lagere tarieven. De laatste jaren hebben we zelfs grote bedrijven als Lego, Levi's, Mc. Donalds, V&D, Philips e.v.a. zien worstelen met hun beleid en als zij niet net op tijd waren gewisseld van een aanbodgericht naar een meer vraaggericht bedrijf, hadden zij intussen al mogelijk het loodje gelegd!

Motel ONE, een eigentijds concept: modern, design, luxe en betaalbaar.

Hoe doen we het beter in 2012?
We zijn als professionals meestal hoog opgeleid, maar ontberen volgens eigen zeggen voldoende praktijkinzichten over hoe je met de complexe bedrijfs-, marketing- en communicatie materie moet omgaan.
Er is weliswaar veel aanbod v.w.b. opleidingen en trainingen, maar het meeste is nog altijd te abstract. Trainingen welke de praktijk echt centraal stellen en waar je lotgenoten ontmoet hebben sterk de voorkeur.

Daarnaast moeten we ons aanleren om met gekrompen budgetten (en dat blijft nog wel even zo) toch succesvol in de markten te opereren.
Dat betekent dat we nog veel meer moeten en willen weten wat het rendement van allerlei sales-, marketing- en innovatie investeringen zijn.
Kennis is hier macht en accountability staat hoog op de wenslijst van ons als professionals.

Er is in 2011 veel uitgesteld, vitale beslissingen betreffende strategie, innovatie en andere vraagstukken werden doorgeschoven, ook als dit niet te rechtvaardigen viel.
Die bedrijven welke telkenmale strategische relevante beslissingen en investeringen voor zich uitschuiven komen (verder) in de middenmoot terecht en dreigen daar vermalen te worden door óf de uniciteits-aanbieders óf de prijs-aanbieders………….of allebei.

Het is opvallend dat heel veel collega professionals het verlagen van prijzen een heilloze weg vinden en dat terwijl er in zoveel verschillende sectoren toch zeer veel prijsgeweld waarneembaar is. Men wijt dit aan de (minder gewenste) korte termijn omzetdoelstellingen. Men geeft aan dat het vergroten van relevantie van je product of dienst (en dus van je merk) goed helpt om prijsverlaging te voorkomen.

Zelfs Apple verlaagde zijn prijzen sterk om omzet te scoren, Apple Imac 24 in 2009 1516 euro / in 2011: 850 euro.

Authentieke Merken hebben méér toekomst
90% van de vakgenoten verklaren dat eerlijke, transparante en authentieke merken een veel betere toekomst hebben, wat prima past in deze tijdgeest.
Men vindt ook dat men hier in 2012 beduidend meer aandacht aan moet geven.
Het is belangrijk voor merken, maar ook voor de organisatie, haar reputatie en voor de werknemers zelf. Men stelt dat het zeer zinvol is om de DNA van het merk te (her)ontdekken en daar vanuit verder te ontwikkelen.
Authentieke merken zijn dus eerlijk en transparant, maar bieden ook een relevante propositie. Ze zijn geloofwaardig, betrouwbaar en oorspronkelijk.

De vraag is ook of marketing zich opnieuw gaat uitvinden in 2012?
Blijft het een aparte bedrijfsdiscipline of wordt het verweven met andere bedrijfsfuncties omdat de directie dat beter vindt.

Veel succes, creativiteit en innovatiekracht gewenst in 2012

Leo van Sister
Managing partner Me®kcommissarissen

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in