Overslaan en naar de inhoud gaan

Sponsorbestedingen in Nederland naar beneden

De netto sponsorbestedingen van de 25 grootste sponsors van Nederland nemen dit jaar met tien procent af.
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Dat blijkt uit het nieuwste, jaarlijkse overzicht van de 25 grootste sponsors, samengesteld door sponsoringvakblad SponsorTribune. Waren de 25 grootste sponsors vorig jaar nog goed voor 264,5 miljoen euro, in 2010 is dat teruggelopen naar 240,6 miljoen. Dat betekent een afname met bijna 10 pct. Een belangrijke oorzaak is het faillissement van de DSB Bank waardoor 12 miljoen euro aan sponsorgeld uit de markt verdween. Maar uit de lijst blijkt dat bijna alle grote financiële instellingen in 2010 minder geld aan sponsorrechten besteden. Ook is men dit jaar met minder geld al verzekerd van een plaats bij de grootste sponsors.

related partner content for mobile comes here

De teruggang geldt niet voor de Rabobank die met 50 miljoen euro onverminderd op de eerste plaats in de lijst staat. Op de tweede plaats staat Heineken Nederland met 24 miljoen euro en op de derde plaats ABN Amro met 16 miljoen euro. Opvallende nieuwkomer is ASR Nederland dat de sponsoring van Feyenoord overnam van Fortis Bank Nederland. Grote stijger is ook KPN dat dit jaar hoofdsponsor van de KNSB werd in plaats van Aegon. Aegon nam vanwege de economische crisis na meer dan 25 jaar sponsoring afscheid van het schaatsen.

De totale nettobestedingen aan sponsoring in Nederland bedragen volgens SponsorTribune in 2010 850 miljoen euro. Ook dat betekent een afname vergeleken met 2009. Toen werd nog voor 875 miljoen euro aan sponsoring besteed. Het is het tweede opeenvolgende jaar dat de bestedingen aan sponsoring teruglopen. ‘Het is duidelijk dat de financiële en economische crisis sponsoring niet ongemoeid laat’, meent SponsorTribune-hoofdredacteur Ad Maatjens. ‘Het zijn ook vooral de financiële instellingen, traditioneel de grootste sponsors, die momenteel minder geld aan sponsorrechten besteden’. Overigens verwacht een groot deel van de Nederlandse sponsors dat de impact van de economische crisis ook in 2011 nog voelbaar is. ‘Een echte groei van de sponsorbestedingen is pas weer in 2012, het jaar van Olympische Spelen in Londen en het EK voetbal, te verwachten’, denkt Maatjens dan ook.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in