Online-uitgevers en broadcasters moeten zich losmaken van advertentienetwerken
Tekst: Lars de Vries
Online-uitgevers en broadcasters moeten gewone platte niet-interactieve advertentieruimte aanbieden aan massa-adverteerders, zoals energiebedrijven en supermarkten. ‘De tragiek is dat de online-branche is doorgeschoten met targeting en andere advertentievormen, waardoor prestaties van websites minder worden en de consument advertenties gaat weren met de online-variant van de “NEE-NEE”-sticker.’
Uit cijfers van Adfact blijkt dat de top-500 van adverteerders goed is voor zeker 80 procent van alle mediabestedingen. Zij hebben vooral low interest producten en diensten en acties die het moeten hebben van massacommunicatie. Echter, het bereik van hun pop-ups, banners en pre-rolls neemt door adblockers razendsnel af. Steeds meer consumenten instaleren een adblocker, zeker nu Apple deze advertentiewerende apps toestaat in de App Store.
Ik vraag me al langer af waarom online-uitgevers hun webpagina’s niet opmaken zoals we ook dagbladen opmaken. Gewoon ‘platte’ niet-interactieve advertenties die onzichtbaar zijn voor adblockers. En waarom monteren broadcasters online commercials niet zodanig in hun programma’s dat ze niet weg te skippen zijn? Je koopt als adverteerder dan je zendtijd in op programmaniveau. Daarmee verliezen advertenties weliswaar hun interactiviteit, maar de vraag is of dat echt zo belangrijk is voor een massa-adverteerder. Uit diverse onderzoeken blijkt immers dat effectieve campagnes gericht op merkgroei en call-to-action veelal zwaar en breed zijn ingezet. Natuurlijk ontstaat er hierdoor meer waste, maar dat effect hebben adblockers ook.
Ik roep uitgevers en broadcasters op om zich te verenigen. Massabereik is geld waard. Door minder afhankelijk te worden van advertentienetwerken neemt de duidelijkheid van het businessmodel voor online media toe. Zo krijgen ze weer controle over hun eigen media en weten adverteerders weer wat ze inkopen en wie ze bereiken. En de consument is verlost van trage websites en irritante banners. Er zijn bovendien nog genoeg digitale proposities te verzinnen binnen dit model. De veelgehoorde respons dat de adblocker het signaal voor adverteerders en media is om de relevantie en aantrekkelijkheid van reclameboodschappen te verhogen, noem ik naïef. De producten, diensten en acties van de adverteerdersgroep die goed is voor 80 procent van hun omzet lenen zich daar in de meeste gevallen niet voor. Uit onze analyse blijkt dat een reclame-uiting in 9 van de 10 keer een boodschap bevat met een duidelijke call-to-action, zoals ‘ga nu naar de winkel, ga naar de website of koop nu’’.
LARS_14_2.jpg
Lars de Vries is oprichter en eigenaar van mediaonderzoeksbureau Adfact
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid