Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek: "Jongeren hebben amper technostress door smartphones'

Wat nou 'technostress'? Ruim driekwart van de jongeren wordt niet warm of koud van de continue bereikbaarheid via telefoon, e-mail en/of…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

[PERSBERICHT]
Het onderzoek geeft aan dat bereikbaarheid voor jongeren een duidelijke keuze is: de helft van de jongeren raakt er niet gestrest van, omdat zij er bewust voor kiezen om offline te gaan wanneer dat zo uitkomt. Ruim een kwart ervaart helemaal geen stress en vindt altijd online en bereikbaar zijn juist handig. De uitslag van dit onderzoek is verrassend, aangezien eerdere onderzoeksresultaten juist fysieke en psychische gevolgen van technostress bij werknemers aantoonden (bron: FNV, 2012).

related partner content for mobile comes here

'Jongeren handig in reguleren van hun bereikbaarheid' "De nieuwe generatie zit constant online, zowel privé als voor hun werk. Ze zijn flexibel en pakken ontwikkelingen op het gebied van digitale communicatie razendsnel op", verklaart Hugo de Koning, oprichter van StudentenWerk. "Zo kun je je bereikbaarheid op allerlei manieren aanpassen aan je eigen voorkeuren, elk social medium heeft daar opties voor. Juist jongeren hebben direct door hoe je deze instellingen slim kunt toepassen. Daarnaast snappen zij ook wel dat je hardware gewoon kunt uitzetten als dat nodig is."

Licht panisch of geheelonthouderToch zijn niet alle jongeren technostressvrij. 16 procent raakt zelfs licht in paniek in geval van onbereikbaarheid. Tot deze groep behoren opvallend veel jongeren met een universitaire opleiding. En ook onder jongeren bestaan ze: de geheelonthouders die bewust zonder smartphone of socialmedia profiel door het leven gaan. Wel zijn zij met 7 procent in de minderheid. Het grootste deel van deze groep (34 procent) zit nog op de middelbare school.

Mannen minder gevoelig voor technostress Mannen zijn niet zo goed in multitasken als vrouwen, zo wil de overlevering. Toch lijken zij beter te kunnen omgaan met alle prikkels van de moderne communicatiekanalen. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat vooral mannen het praktisch vinden om continu met hun (sociale) netwerk in contact te staan (60 procent man tegenover 40 procent vrouw). Vrouwen kiezen er daarentegen weer wat vaker bewust voor om even offline te gaan, als zij niet bereikbaar willen zijn (53 procent vrouw tegenover 47 procent man). Opmerkelijk is dat in deze online-/offline-groep niet alleen de vrouwen, maar ook de hbo'ers bovengemiddeld scoren (38 procent).

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in