Overslaan en naar de inhoud gaan

Food-innovatie No Fairytales: volkorenmeel in de groentetortilla

Wit, geraffineerd tarwebloem vervangen door volkorenmeel een abc’tje? ‘Het kostte een jaar leren en optimaliseren.’
Lekker veel vezels
Lekker veel vezels
Lekker veel vezels
Lekker veel vezels

Volkorenmeel toevoegen aan je groentetortilla om die nog gezonder te maken, het lijkt geen raketwetenschap. Eerder eentje in de categorie, ‘zat daar nog geen volkorenmeel in dan?’ Toch is het No Fairytales, dat zich tot doel stelt om levensmiddelen gezonder te maken, als eerste merk gelukt om een tortilla te verrijken met én groente én volkorenmeel. Oprichter van No Fairytales Bernadette Kooijman: ‘We zijn met een klein team en om dan voedselreuzen weer te snel af te zijn, is fantastisch.’

related partner content for mobile comes here

Copycat

Eerder kwam Bernadette Kooijman in het geweer tegen het toekennen van de FoodTopAward (van vakplatform FoodPersonality), aan Knorr Veggie Wraps (Unilever). Dat terwijl die Veggie Wraps van Knorr overduidelijk een me-too is van de Groentetortilla van No Fairytales. Lees hier:

Waarom wint copycat ‘Knorr Veggie Wraps’ de FoodTopAward?

Klus geklaard

Door adviezen van voedingexperts stijgt de vraag naar volkoren producten wereldwijd, stelt No Fairytales vast. ‘Ook uit de berichtgeving over de gezondheidsvoordelen van groentewraps blijkt dat er een behoefte is om naast de groentetortilla’s met tarwebloem de keuze te hebben voor een volkoren variant. Het was een uitdaging om de tortilla niet te droog of juist te klef te maken, maar als eerste merk ter wereld hebben wij die klus nu geklaard.’

Herkomst tortilla

De hier bedoelde tortilla komt van origine uit de Mexicaanse en Midden-Amerikaanse keuken. Daar is het een ongezuurd plat brood, gemaakt van maïs dat op een specifieke manier verwerkt is tot maïsbloem. In de westerse keuken is de tortilla getransformeerd tot een voorgebakken gemaksproduct dat in de meeste gevallen gemaakt is van tarwebloem.

De Spaanse tortilla is een heel ander product. Dat is een omelet met (in ieder geval) aardappelen, die overigens ook als gemaksproduct in de supermarkt wordt aangeboden.

 

Moeilijk

Wat daar dan zo moeilijk aan was? Michèle Nijst, één van de voedselverbeteraars van No Fairytales, legt uit dat je alles wat structuur geeft aan een tortilla gedeeltelijk vervangt door groente. ‘Om vervolgens tarwebloem te vervangen door 100 procent volkorenmeel. Daarmee wordt het een extra grote uitdaging om de tortilla niet te droog te laten zijn, waardoor die gaat scheuren. Na ruim een jaar leren en optimaliseren, is het gelukt.’

Feedback

Eerlijk is eerlijk, No Fairytales kwam ook in beweging omdat het kritiek kreeg te verduren op de eerste groentewraps, gebakken met wit tarwebloem. Zowel in berichtgeving als in reacties van consumenten, klonk onbegrip door. Waarom niet volkoren? Kooijman zegt die kritiek te omarmen. ‘We vinden het belangrijk om daar iets mee te doen.’ Om die reden vraagt ze criticasters nu actief op om te reageren en wel onder het motto ‘Laat je horen voor volkoren!’

Over

De volkoren tortilla is volgens No Fairytales gemaakt met 45 procent echte groente, bevat minder calorieën dan een gewone volkoren wrap en is hoog in vezels (8 gram vs gemiddelde 7,4 gram per 100 gram). De volkoren bloemkooltortilla (andere varianten volgen later), is vanaf maandag 28 augustus verkrijgbaar bij Albert Heijn. De volkoren variant ligt naast de bekende, andere groentetortilla’s in het koelschap.

Meer over No Fairytales hier.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in