2008 in Azie: O.S. Beijing, F1 Singapore, de banken, Toyota groter dan GM
Ik ga er vanuit dat een tweede jaar anders is en het dus niet bij een Goed Voornemen blijft. Ik heb het dan niet over de ontwikkelingen van onze Verre Oosterburen. Azië stoomt door. Het menu voor 2008, inclusief voorspellingen mijnerzijds:
- de Olympische Spelen in Beijing
Vacatures
Accountmanager
SpottaExterne communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisAccountmanager New Business
SpottaDe ultieme showcase voor China. Het land heeft alles in het werk gesteld om hier een megasucces van te maken. Gooit de vervuiling roet in het eten? De wereld, en ook China, houdt de adem in. Helpt het om fabrieken drie maanden te sluiten en autoverkeer te verbieden? Eén marathondode kan grote gevolgen hebben. En organisatorisch: kan de drukte van de stad de nog grotere drukte aan?
- Formule 1 in Singapore
Misschien wereldwijd geen groots nieuws, maar onderschat de symbolische waarde niet. De F1 komt op 28 september naar Singapore. Azie heeft hiermee de zoveelste race op de kalender in the pocket. Het feit dat het de eerste nachtrace in de F1 wordt, maakt de prestige alleen nog maar groter. Verder hebben Bernie en de Lion City bekonkeld dat de race om 8 uur 's avonds uitgezonden wordt, zodat de hele wereld kan meekijken en er astronomische reclamegelden kunnen worden gevangen. Singapore regelt het toch maar weer.
- Toyota groter dan GM
General Motors, sinds jaar en dag 's werelds grootste autoreus, kan in 2008 wel eens voorbijgestreefd worden in aantal verkochte auto's. Als het aan de plannen van Toyota ligt tenminste: 9,85 miljoen auto's. En die lijken zeer reëel. Het zou zelfs kunnen dat het in 2007 al gebeurd is, maar die cijfers worden nog gepubliceerd. Kwestie van tijd dus.
- De banken
De banken (met name de Amerikaanse) hebben dankzij de subprime crisis zware klappen opgelopen en vallen als warme broodjes gedeeltelijk in handen van Aziatische (en Arabische) partijen.
Onderschat de betekenis hiervan niet. We hebben het hier over een aantal van de grootste bedrijven ter wereld: UBS, Merrill Lynch, Morgan Stanley. Namen van formaat, waar nooit aan te tornen viel. Hier worden nu doodleuk voor miljarden aandelen van 5 tot 10% in genomen, onder andere door Chinese partijen. Daarnaast boden Temasek (een Singapore investeringsmaatschappij) en Bank of China al in de zijlijn mee in de strijd om ABN AMRO. En dan staat er nog een credit card crisis in de US voor de deur, die ook aardig wat klappen gaat opleveren. In de tussentijd groeien de reserves van landen als China met de dag door, tot ongekende hoogtes.
Het meest interessante is de onderliggende trend van deze ontwikkelingen; de macht in de wereld verschuift langzaam naar het Oosten. In ieder geval op het gebied van business. Natuurlijk blijft de US een ongelooflijk belangrijke rol spelen, al is het alleen maar omdat China zo afhankelijk is van de US waar het om de handel gaat. Maar het landschap verandert voorgoed. In 2008 zul je meer en meer lezen over Aziatische partijen die Europese of Amerikaanse bedrijven kopen of er een aandeel in nemen. Aziatische bedrijven zullen hun Westerse concurrentie vaker in omvang voorbijstreven, zoals Toyota.
En wat ik tot nu toe hier gemerkt heb; als ze hier ergens goed in zijn, is het wel focussen en groeien. Want vooral voor de Chinezen (ook Singapore is grotendeels Chinees) gaat het maar om één ding: geld. Handel dus. En daar is helemaal niets mis mee.
Naar goed Chinees gebruik dan maar: have a prosperous 2008!
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid