We zochten in 2020 vaker naar 'joggingbroek' en 'buikvet'
Dat Nederlanders in 2020 volop gingen klussen en tuinieren, is inmiddels bekend. Maar wat deden we nog meer in het crisisjaar? Op basis van data bracht het Amsterdamse communicatieadviesbureau Contenture in kaart wat we nou echt belangrijk vonden. Want welke informatie zochten we - in vergelijking met vorig jaar - nou het meeste op?
Gezonde lunch
'Voor corona lunchten veel mensen op het werk', stelt Paul Gremmen, analist bij Contenture. 'Tijdens de lockdown deden we dat voornamelijk thuis. Geen verleidelijke vette hap uit de kantine. Maar door de hele dag thuiszitten, dook toch al snel de term coronakilo's op. We zien dan ook dat er vanaf april 56% vaker wordt gezocht naar de gezonde lunch.'
Vacatures
Campagneleider fondsenwerving
Natuur & MilieuSenior communicatieadviseur Milieu & Veiligheid
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en MilieuSenior PR & Communicatie Manager
Bobbery Amsterdam'Verbranden buikvet'
Deze gezonde honger past naadloos bij de behoefte om af te vallen. Er werd bijna een kwart vaker gezocht naar 'verbranden van buikvet' en 'afvallen buik' (+38%). Volgens Gremmen snacken we nog steeds, al moet ook dat steeds vaker verantwoord. De zoektocht naar gezonde snacks groeide met 48%. En die van koolhydraatarme snack zelfs met 54%.
Joggingbroek
Dat snacken op de bank deden we bij voorkeur in een joggingbroek. De interesse naar sweatpants steeg bij zowel dames (114%) als heren (128%). Welke zochten ze dan? De witte (431%) en de grijze (483%) waren favoriet. Waarom de joggingbroek? Gremmen: 'Comfortabel én onzichtbaar, de ideale outfit bij zoom-meetings'.
'Ik ben zwanger'
In het begin van de lockdown, voorspelden trendwatchers een geboortegolf. Op basis van data blijkt dat dit misschien wel eens anders uitpakt. Al is er ten opzichte van 2019 6% vaker gezocht naar 'ik ben zwanger' en zelfs 48% vaker naar 'in verwachting'.
Morning after pil
Er werd ook vaker gezocht naar de 'morning after pil Kruidvat' (60%). En dat is een zoektocht met een duidelijke koopintentie, stelt Gremmen. 'Mogelijk komt dit doordat daten niet in de kroeg, maar thuis gebeurt. De weg naar het bed is dan korter. En van vorige crises weten we dat vaste stelletjes dan minder snel kinderen nemen.'
De data van 2020 over zwangerschap ondersteunen die tendens. 'Als je een kind verwacht, zoek je online heel specifiek naar informatie. Je zoekt bijvoorbeeld op het aantal weken dat je zwanger bent'. En al die datasets met zoekgedrag per week zwanger, staan in 2020 in de min. Volgens Gremmen komt de verwachte geboortegolf door corona er dan ook niet.
Seksspeeltjes
Er is een duidelijk stijgende interesse in seksspeeltjes. Zo werd er ruim een derde vaker gezocht naar vibrator. Waarbij de luchtdrukvibrator met 85% de grootste groeier was. Maandelijks 30.000 keer. Ook klassiekers als de tarzan (32%), de bullet (65%), de rabbit (68%) en de wandvibrator (70%) konden rekenen op verhoogde aandacht.
Honden versus katten
Andere vormen van liefde zochten we bij huisdieren. De belangstelling naar katten nam met 31% toe. Die naar honden zelfs met 51%. Het zoekgedrag naar 'aanbod dierenasiel honden' vertienvoudigde zelfs naar 45.000x per maand. 'De voorkeur voor de hond is simpel,' stelt Gremmen, 'dat heeft te maken met een andere nieuwe nationale liefde: wandelen.’
Routes in de buurt
Samen met fietsen is wandelen veruit favoriet in de zoektocht naar wat lichaamsbeweging. Maar daar waar de interesse naar fietsen vanaf september daalt, blijft die naar wandelen stijgen. Mensen zoeken vooral meer naar wandelroutes in de buurt (126%).
Relatiecrisis
Met z'n allen thuis maanden aan een opgesloten zitten, eist eenmaal zijn tol. Er werd dan ook 14% vaker gezocht naar 'scheiding aanvragen'. Scheiden van tafel en bed steeg met 10% en 'echtscheiding aanvragen' met 8%. Dat doen we in 2020 liever door te 'scheiden zonder advocaat' -19%, maar wel met een mediator +11%.
Stofzuigen
Een van de grootste stijgers was de stofzuiger. We zochten meer dan 1,3 miljoen keer naar stofzuiger (29%), kruimeldief (33%) en steelstofzuiger (66%). 'Meer thuis, meer snacken, meer plaatsen waar wordt gegeten. Eettafel, bank én bureau. Door de intensieve schoonmaak sneuvelde waarschijnlijk menig apparaat.'
Netflix
Op de bank zochten we on demand vooral meer spannende films (43%). De aandacht voor Netflix steeg met 11% en bleef in absolute zin verreweg de grootste. De interesse naar Videoland groeide met 40%. Voornamelijk in maart. Daarna zakte de aandacht weg.
NPO Plus
Grote winnaar is NPO Plus (486%), gevolgd door Amazon Prime (229%). Het verschil met de andere aanbieders is volgens Gremmen opmerkelijk: 'Je ziet bij deze twee juist dat de interesse over het hele jaar blijft groeien.' Dat is in schril contrast met Disney+. Daar daalde de interesse met 15% ten opzichte van het introductiejaar 2019.
Van bureaustoel naar toilet
Maar we werkten ook in 2020. En ook dat deden we thuis. Het gevolg was een massale zoektocht naar 'bureaustoel Ikea' (171%), 'bureaustoel Leenbakker' (184%) en 'bureaustoel Ahrend' (259%). Waarbij het Zweedse concern in absolute aantallen zelfs de som van de andere twee overstijgt. Gevolg: lege magazijnen.
Dat zitten, dat wilden we vooral doen op een 'ergonomische bureaustoel'. De interesse steeg met een duizelingwekkende 333%. Van 3.000x per maand, naar in de top 27.000x per maand. Volgens Gremmen zijn dit waardevolle inzichten. 'Data laat bedrijven en organisaties zien waar hun werknemers mee bezig zijn. Dit kun je direct gebruiken in je communicatie.'
Bankstel
Ook de behoefte aan andere zitplekken kon rekenen op een warme belangstelling. Bankstel (41%), fauteuil (51%) en zelfs de interesse voor het toilet groeide (25%). 'Al was daar de druk op één ander onderwerp nóg hoger', stelt Gremmen. 'De behoefte aan wc-papier leidde tot de moeder aller curves tijdens corona.'
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid