Overslaan en naar de inhoud gaan

Confronterende alcoholcampagne voor meiden

NIGZ is begonnen met een nieuwe, confronterende versie van de jongerencampagne ‘Drank, de kater komt later’, die specifiek jonge meiden…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Veel meisjes gaan volgens het gezondheidsinstituut door drank verder met seks dan zij aanvankelijk wilden. Achteraf voelen ze spijt of schaamte. Door de drank vrijen ze bovendien vaak minder veilig. Het alcoholgebruik onder jongeren stijgt fors volgens NIGZ. Dit komt vooral doordat steeds meer jonge meiden alcohol drinken. Het aantal drinkende 12-jarige meisjes steeg in vier jaar met 30 procent. Daarbij is één op de vijf 14-jarige meisjes minstens één keer in de maand dronken, tegenover één op de zes jongens van die leeftijd.

related partner content for mobile comes here

Om meer effect te sorteren heeft NIGZ het accent verlegd in de manier waarop de wordt gevoerd. Al een aantal jaren wordt minder voorlichting via radio en televisie aan jongeren gegeven. Deze media worden vrijwel uitsluitend ingezet ter ondersteuning van intensievere en rechtstreeksere benaderingen van jongeren door jongeren, het zogenaamde peer education. In 2005 zijn ruim 40.000 jongeren bereikt met voorlichting door leeftijdsgenoten. De voorlichting gebeurt onder leiding van de regionale instellingen voor verslavingszorg op festivals, binnen- en buitenevenementen. Ook op dansfeesten en in discotheken zijn de jonge voorlichters te vinden. In 2006 zullen nog meer jongeren op deze manier worden benaderd. Binnen die voorlichting zal dan veel aandacht worden geschonken aan de meidenproblematiek.

Ook zie NIGZ een duidelijke rol weggelegd voor ouders, die het wijzen op de risico’s van alcoholgebruik meer in de opvoeding zouden moeten meenemen. Als eerste stap is daartoe de Alcohol Infolijn geïnstrueerd. Ouders kunnen op werkdagen tussen 09.00 uur en 17.00 uur terecht met opvoedingsvragen of een persoonlijk gesprek, bijvoorbeeld over regels en grenzen stellen.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in