uitreiking Red Dot Design Awards 2009
Wat een fabriek. Wat een volk. En wat een geoliede machine. De Red Dot Design Award wordt gezien als een van ‘s werelds meest prestigueuze ontwerpprijzen met duizenden inzendingen wereldwijd. De organisatie beschikt over twee eigen en tamelijk omvangrijke Red Dot Design musea: een in Singapore en de ander in Essen. We gingen voor u (en voor onszelf natuurlijk; we mochten zelf zo’n papieren Award in ontvangst nemen) eens kijken bij de gesmeerde uitreiking van de Red Dot Design Awards in Essen, Duitsland. Iets te gesmeerd wellicht?
Gevestigd in een imposante oude steenkolenfabriek aan de rand van de stad is het museum in Essen met de nodige aanpassingen geworden tot een complex waarin zeer fraaie ruimtes zijn gecreeërd die tjokvol smaakmakend ontwerp uit de afgelopen decennia staan, hangen en liggen. Indrukwekkend en… op de hele entourage valt werkelijk geen spatje aan te merken — gründlich und geordnet. Op de catering en gratis champagne al helemaal niet, fantastisch! Overal is personeel en het gevoel een superster te zijn wordt nog eens flink versterkt door de massaal aanwezige pers en fotografen. Welbeschouwd kun je niet tot een andere conclusie komen dan dat dit een machine moet zijn die in ieder geval niet op (gebakken) lucht draait. Alhoewel…
Vacatures
Accountmanager
SpottaAccountmanager New Business
SpottaExterne communicatie- en mediaspecialist
Vereniging Eigen HuisDe uitreiking blijkt al snel een dolgedraaide lopende band: een razendsnelle voorvertoning van het bekroonde werk, handenschudden, award(s) uitreiken en een foto maken om daarna plaats te maken voor de volgende. Tasjes en drankjes worden routinematig uit je handen genomen om tien seconden later weer te worden aangereikt. Denk erom; de award heb je dan zelf ook al vooraf moeten kopen voor enkele tientallen euro’s. Niets is aan het toeval overgelaten en op sommige momenten doet het erg denken aan de dna-structuur van IKEA; dingen lijken spontaan maar alles is op voorhand in een formule vastgelegd. Inclusief morning-yell. Naast de mogelijkheid tot ronddolen in het museum zijn er geen presentaties, workshops of rondleidingen te volgen, je treft slechts collega’s aan in de vorm van rondlopende designbrillen met sjaaltjes om. Gelukkig wel genoeg: er liepen een kleine duizend mensen rond.
We kunnen het niet nalaten en maken een klein rekensommetje:
voor inschrijving betaalden we een gangbaar bedrag voor een enkele ontwerp inzending: een bedrag rond de 150 euro. Je weet dat dit de kosten zijn, gaat daarmee akkoord en vergeet je hele inzending. Tot zover die 150 euro.
Dan volgt een berichtje dat je een award hebt gewonnen. Mooi! Natuurlijk is er beeldmateriaal nodig en duik je de formele molen in. Ergens in een mailtje verschijnt de melding dat je verplicht bent tot opname in de catalogus. Pardon? De kleine lettertjes melden bij nader inzien inderdaad dat je verplicht bent tot plaatsing in de catalogus met minimaal 1 pagina. Kosten: ruim 1100 euro. Tevens wordt je vriendelijk doch dwingend verzocht om je werk ter expositie aan te bieden. Verplicht dus. Kosten: minimaal 125 euro. Wil je überhaupt bij dit hele feestje aanwezig zijn dan betaal je er ruim 30 euro p.p. voor. Tel daarbij nog een fijn hotelletje voor 2 personen en bijkomende kosten op en het totaal staat op 10 dagen volledig verzorgd Barbados voor 2 personen. En dat keer 6112 bureau inzendingen uit praktische alle landen ter wereld. Kassa!
De gratis champagne op de afterparty smaakt daarom naar meer. Veel meer. Maar na meerdere hele leuke prijsuitreikingen mee te hebben mogen maken die ook nog eens varieerden van charmant-armoedig tot genant-luxe en zeer goed verzorgd, hebben deze bubbels toch een vrij onsmakelijke afdronk. Meerdere winnaars, belanghebbenden en andere aanwezigen die we hebben gesproken deelden die opvatting. Natuurlijk ben je dankbaar voor een Red Dot maar bovenstaande bewijst die hele zogenaamde prestige natuurlijk niet echt een goede dienst — zoals bekend kan erosie van een merk onverwacht snel inzetten. Kritisch blijven graag.
Sommige prijzen zijn dus blijkbaar 'onbetaalbaar'. Maar als de deelnemer stopt te betalen staat ooit wellicht gansch dit raderwerk stil. Gelukkig draaide meervoudig wereldkampioen turntable DJ Rafik de sterretjes van de hemel en geeft het praten met andere vakidioten altijd weer dat, toegegeven, heerlijke gevoel van thuiskomen. Bij de uitgang staan onder een trap een stuk of tien verlaten Red Dot Awards en een Grand Prix bokaal. Een prachtig understatement.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word lid