
Het betrekken van burgers en ondernemers bij de veiligheidszorg is actueler dan ooit, zo blijkt onder andere uit het regeringsbeleid. Ook de 25 veiligheidstrends in het Trendsignalement 2011 laten zien dat initiatieven vanuit de samenleving steeds populairder worden. Tegelijkertijd blijkt dat dit soort samenwerkingsverbanden niet vanzelf tot stand komt. Zo boekt buurtbemiddeling, waarbij vrijwilligers bemiddelen bij burenoverlast, in tweederde van de gevallen succes. Steeds meer gemeenten financieren buurtbemiddeling, vaak samen met woningcorporaties. Professionele aansturing en training van vrijwilligers blijken daarbij essentieel.
"Burgers en ondernemers die zich inzetten voor veiligheid in hun omgeving helpen Nederland veiliger te maken," zegt CCV-directeur Ida Haisma. Het Trendsignalement 2011 doet onder meer verslag van een recente evaluatie van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). Gemiddeld daalt de criminaliteit op bedrijventerreinen en in winkelcentra met een KVO met 5 tot 10 procent. Daarom moeten we volgens de onderzoekers blijven investeren in nieuwe en bestaande KVO-gebieden.
Vacatures
Communicatiemedewerker
AVROTROSOnline Advertising Consultant (NL)
VONQOnline communicatieadviseur
Nationale OmbudsmanGezien de recente inbraakgolf in woningen is het ook belangrijk om burgers te ondersteunen die inbraakpreventiemaatregelen nemen. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) vermindert de kans op woninginbraak met 90 procent en verbetert bovendien de veiligheidsbeleving. Actieve voorlichting en een subsidieregeling kunnen burgers stimuleren om PKVW-maatregelen te nemen.
"Het is nodig burgers en bedrijven positief te prikkelen om hun nieuwe taken op te pakken. Anders is het risico aanwezig dat hooggespannen verwachtingen over een gedeelde verantwoordelijkheid voor veiligheid niet worden waargemaakt," aldus Haisma.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee