
De Nederlandse verkoop van fietsen inclusief e-bikes daalde in 2024 licht, maar e-bikes worden op het totaal steeds belangrijker. Tegelijkertijd zijn heel wat e-bikemerken vorig jaar omgevallen, en maken ze niet allemaal een doorstart. De Chinese nieuwkomer Tenways hoopt in deze gekke markt te profiteren en toert momenteel door Europa met pop-up-evenementen. Het e-bikemerk staat uitgebreid stil bij Nederland ‘fietsland’.
E-bike wordt steeds duurder
Tenways – pas in 2021 opgericht in China – wil Europa veroveren en ziet voldoende groeikansen. Kijk naar Nederland. Brancheclubs BOVAG en RAI Vereniging becijferden dat er vorig jaar 858 duizend nieuwe fietsen in ons land verkocht zijn, waarvan 48 procent een elektrisch model was. Het e-bikesegment was wel goed voor 72 procent van de totale fietsomzet, mede omdat de gemiddelde nieuwprijs van een e-bike blijft stijgen en met 2719 euro veel hoger was dan van een reguliere fiets. Er zijn dan ook genoeg mensen die een niet-elektrische fiets blijven rijden omdat ze een e-bike te duur vinden. De Chinese uitdager hoopt die groep mensen onder meer te overtuigen met zijn prijsstelling. De meeste Tenways-e-bikes kosten tussen de 1200 en 2000 euro.
Vacatures
Specialist Online Marketing
FirdaAllround Communicatieadviseur (28-32 uur)
CTGBContent Creative- RTL Tonight
Banijay Benelux.comMaar een fiets blijft een fiets, dus logisch dat veel potentiële kopers een testritje willen maken voor ze eventueel tot aankoop overgaan. Tenways heeft dealersamenwerkingen in Europa maar aast op meer merkbekendheid. Daarom is er een Europese tour opgezet, die start in Nederland. Meerdaagse pop-up-evenementen doen Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag aan. Daarna volgen nog eens tien steden verspreid in België en Duitsland.
Fietsen met koffie en muziek
Op een pop-up-locatie kun je uiteraard een ritje maken op Tenways-e-bikes, maar het merk heeft meer uit de kast gehaald om bezoekers te trekken en langer op het evenement te houden. Er zijn spelletjes te spelen, er is een koffiebar aanwezig en er klinkt muziek, geregeld door R/HOOD – een platform dat minderheden vertegenwoordigt via merksamenwerkingen, storytelling en andere methoden. Wie een tennisbal door een gat probeert te gooien en/of een bericht deelt op sociale media, maakt bovendien kans op prijzen als een gratis e-bike. Tenways jaagt de pop-up-evenementen aan via zijn eigen sociale media en pr.
Net als Tenways azen meer (Chinese) fietsfabrikanten op Europees marktaandeel. Enkele namen zijn Fiido en Engwe, merken die vergelijkbare e-bikeprijzen hanteren en ook (deels) inzetten op directe verkoop aan consumenten. De tijd moet uitwijzen of die scherpe prijsstelling meer mensen weet te overtuigen om een e-bike van Chinese komaf in huis te halen. Alhoewel, Chinees? Tenways benadrukt graag dat het zijn fietsen ontwerpt en assembleert in Europa.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee