Overslaan en naar de inhoud gaan

Bouwmarkten en het Repair Cafe, een mooie innovatie?

Eigenlijk gek dat hier nog nooit over het Repair Cafe is geschreven. Het concept bestaat al sinds 2009: een Repair Cafe is een evenement…
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie
Miniatuurvoorbeeld
Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
© adformatie

Eigenlijk gek dat hier nog nooit over het is geschreven. Het concept bestaat al sinds 2009: een Repair Cafe is een evenement waar mensen hun kapotte spulletjes kunnen laten maken.

related partner content for mobile comes here

Bij het Repair Café draait het om repareren. Je laat iets repareren, of probeert het zelf, met wat instructie. En als blijkt dat je echt 2 linkerhanden hebt, drink je gewoon een drankje aan de bar en probeert tips te verzamelen.

Reparatiekennis is bij de meeste mensen niet meer aanwezig. Liever gooien we iets weg en kopen weer wat nieuws. De mensen achter dit initiatief proberen die reparatiekennis weer over te dragen. En dat is goed voor de maatschappij, en uiteraard het milieu.

Martine Postma is de bedenker. Ze wil met name dat mensen op een andere manier naar hun spullen kijken. En er opnieuw de waarde van in zien. Het draait dus ook om een mentaliteitsverandering.

En het werkt. Overal ploppen de Repair Cafes uit de grond. En de media hebben Repair Cafe ook ontdekt, ook over de grens. Wat zou er gebeuren als Postma zich inschreef bij de ?

Uit het buurthuis, in de bouwmarkt

Toch heb ik 1 'maar': De cafes worden nu nog vaak in wijkcentra en buurthuizen georganiseerd. En dat is misschien iets te veilig gedacht. Wat zou er bijvoorbeeld gebeuren als een Repair Cafe uit het wereldje van gelijkgestemden werd getrokken, en op een zaterdag neerstreek in een Praxis XL?

Want als het bij de bouwmarkten van deze wereld ergens niet om draait, dan is het wel hergebruik. Met een kapotte schroefboormachine kun je niet terecht bij de servicebalie. Ja, om hem te ruilen (als je het bonnetje nog hebt). Het meeste gereedschap ligt (na die ene klus) te verstoffen in de garage.

Wel staan er sinds kort in de Gamma, waar mensen hun kapotte lampen en elektrische spullen kunnen deponeren. Niet dat veel mensen dat ook doen... Het Wecycle-concept wordt nog niet zo goed begrepen, en het zorgt er trouwens ook niet voor dat mensen gaan hergebruiken. Het blijft bij weggooien.

Wat zou er gebeuren als je mensen in bouwmarkten de kans gaf eerst hun kapotte gereedschap en apparaten te laten maken?

Ja, denkt de Gamma, maar repareren gaat toch ten koste van de verkoop... Ik denk het niet. De mensen komen hiervoor toch naar je winkel, en gaan -als je het een beetje slim aanpakt- met goede, aanvullende spullen weer naar huis. En misschien kopen ze de volgende keer niet zo'n goedkope plastic boormachine, maar geven ze wat meer uit aan een product dat later ook weer te repareren is. Duurzame spullen! Bovendien krijgen mensen de lol in repareren (en daardoor ook in klussen) terug.

Daarbij: de servicebalie staat er al (maar wordt nu alleen voor klachten gebruikt), en in de meeste markten kun je ook gewoon een drankje krijgen. Combineer dat nu eens met een innovatie als het Repair Cafe.

Zo’n Repair Cafe voegt net datgene toe wat er aan de gemiddelde bouwmarkt ontbreekt: beleving en een mooi, positief verhaal. Eens kijken wat dat met je merk doet.

Advertentie

Reacties:

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word lid

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Advertentie

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Word lid van Adformatie

Om dit topic te kunnen volgen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen liken, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Al lid? Log hier in